05 mai 2023 | 14:41

Descoperire istorică. Unde s-ar afla podul ce apare în tabloul Mona Lisa. Foto 

ACTUALITATE
Descoperire istorică. Unde s-ar afla podul ce apare în tabloul Mona Lisa. Foto 

Un istoric de artă italian crede că a identificat podul din fundalul tabloului Mona Lisa, după ce a analizat documente istorice și imagini surprinse cu ajutor unor drone, comparându-le cu opera de artă a lui Leonardo da Vinci.

Unde s-ar afla podul din tabloul Mona Lisa

Istoricul de artă italian, Silvano Vinceti, crede că podul ce apare pe fundalul peisajului rural al faimosului tablou este Romito, aflat în micul oraș italian Laterina, din Toscana.

Silvano Vinceti a declarat că nu are „nicio îndoială” că a reperat podul ce a fost pictat de Leonardo da Vinci în tabloul Mona Lisa.

El a explicat că cel mai mare indiciu a fost faptul că numărul de arcade se potrivea. Podul din tabloul Mona Lisa are patru arcade, iar istoricul crede că și podul Romito avea patru. Însă, doar o singură arcadă a mai rămas intactă din acest pod etrusco-roman din secolul al XVI-lea.

Istoricul de artă a măsurat lățimea dintre malurile râului și a folosit dimensiunea arcadei ce a supraviețuit pentru a calcula că patru arcade de aceeași dimensiune s-ar potrivi perfect la acest pod.

Anterior, s-a speculat că podul pictat de celebrul artist în tabloul Mona Lisa ar fi Ponte Buriano, ce are șase arcade, și Ponte Bobbio, ce are mai mult de șase.

Descoperire istorica. Unde s-ar afla podul ce apare in tabloul Mona Lisa. Foto 

Podul ce apare în tabloul Mona Lisa, conform istoricului de artă italian Silvano Vinceti

Istoricul de artă, dezvăluiri

De asemenea, istoricul de artă a dezvăluit că documentele istorice arată că Romito a fost un pod foarte ocupat și funcțional între anii 1501 și 1503. El crede că acesta a fost folosit ca o scurtătură între Florența și orașul Fiesole – unde Leonardo da Vinci stătea adesea cu unchiul său.

Primarul orașului Laterina, Simona Neri, a declarat că teoria istoricului de artă a provocat o mare emoție în orașul său cu o populație de puțin peste 3.500 de locuitori.

„Trebuie să încercăm să protejăm ceea ce a mai rămas din pod, ceea ce va necesita finanțare. Va exista o oarecare rivalitate; va trebui să punem un afiș”, a spus primarul.

Celebrul tablou Mona Lisa a fost pictat de Leonardo da Vinci între anii 1503 și 1519, anul morții artistului.