06 mai 2023 | 12:30

Bărbatul din Chiajna care și-a sechestrat fetița de cinci ani, arestat. Este cercetat pentru lipsire de libertate, violență în familie și amenințare

ULTIMA ORĂ
Bărbatul din Chiajna care și-a sechestrat fetița de cinci ani, arestat. Este cercetat pentru lipsire de libertate, violență în familie și amenințare

Bărbatul din comuna Chiajna care și-a sechestrat fetița de cinci ani, joi seara, a fost reținut de poliție pentru 24 de ore pentru lipsire de libertate, violență în familie și amenințare. Copila a fost salvată după o operațiune de 28 de ore în care polițiștii și negociatorii au vorbit cu tatăl ei. Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat, vineri seara, că la negocierile care s-au încheiat cu succes a participat şi o poliţistă însărcinată căreia i-a mulţumit.

Update 7 mai ora 13:30: Bărbatul din comuna Chiajna care și-a sechestrat fetița de 5 ani în casă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au transmis polițiștii.

Update 6 mai ora 12:30. Tatăl fetiței de cinci ani a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate, violență în familie și amenințare. El va fi prezentat în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Update 5 mai ora 23:30. Lucian Bode, ministrul de Interne, a făcut vineri seara mai multe declarații despre cazul fetiței sechestrate de tatăl său.

„Am să vă spun că astăzi Poliţia Română s-a confruntat cu alte două cazuri care vizau sechestrarea de persoane – una Călăraşi, unde un copil de 2 ani a fost luat cu forţa de tată, fără acordul mamei. Minorul a fost luat de tatăl acestuia, ei fiind în proces de de stabilire a custodiei şi unul la Olt unde un adult a luat cu forţa o minoră şi a sechestrat-o în locuinţă. Ambele cazuri au fost soluţionate cu bine de către poliţie”, a declarat Lucian Bode pentru Digi24.

La negocieri a participat și o polițistă însărcinată

Lucian Bode, ministrul de Interne, a mai spus că la negocierile care au durat 28 de ore a participat și o polițistă care este însărcinată.

„Negociatorii prezenţi acolo au luat decizia astfel încât să îl determine să vorbească, să păstreze dialogul, copilul să fie în permanenţă în vizorul poliţiei pentru că noi am văzut în permanenţă fetiţa, a dus-o la geam de câteva ori, fetiţa zâmbea, nu a fost niciun moment în pericol şi acest lucru este foarte important. Nici cei care au participat la acţiuni nu au fost în niciun moment în pericol. Nici colega noastră care, într-adevăr, aşa cum probabil presa a remarcat-o, este în activitate, este însărcinată. O felicit pe această pe această cale pe colega mea care, deşi era în această situaţie fericită pentru ea, a ales îşi facă meseria şi a făcut-o foarte bine şi ea şi toţi cei care au fost alături de ea în în această în aceste 28 de ore”, a mai spus Bode.

Update 5 mai ora 18.06. La finalul operațiunii de salvare reprezentanții Poliției Române.

„Această operațiune s-a derulat prin mai multe structuri cu o coordonare pe mai multe paliere, un rol determinant l-au avut colegii negociatori. În urma acestor negocieri au fost obținute mai multe lucruri, în această dimineață s-au ridicat două butelii din casă s-a dus mâncare fetiței”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Cum a decurs intervenția

„S-a lucrat în ture și transferarea informațiilor de la o tură la alta s-a făcut într-un mod coerent, astfel încât finalul este cel pe care l-am dorit, copilul să nu fie agresat de o eventuală intervenție în forță a poliției, să nu fie subiectul unui act de agresiune al tatălui. A fost un moment azi la 4:00 dimineața când probabil sub imperiul oboselii a dat o notă ușor de agresivitate comportamentală , dar și-a revenit imediat cu ajutorul negociatorilor. A fost agresiv verbal, și-a revenit repede. El a ieșit singur din casă”, a declarat la rândul său chestorul de poliție Alexandru Scurtu.

Negocierile au durat 28 de ore

„A fost una dintre cele mai complexe operațiuni pe care le-am avut în ultima perioadă de timp. Orice progres pe care îl făceam se lovea de o dificultate a lui, de o temere că i s-ar putea întâmpla ceva și tot reveneam, eram într-o buclă. Cu timpul lucrurile au progresat, lucrurile au intrat pe un făgaș de normalitate. El a cooperat și să reducă din potențialul de risc pe care îl prezenta inițial prin componenta de detonare a dispozitivului”, a spus Bogdan Căpruci, negociatorul Poliției Capitalei.

Mesajul transmis de Lucian Bode

Un mesaj a venit și din partea ministrului de Interne Lucian Bode.

„Felicit polițiștii care ne-au dovedit tuturor că nicio misiune nu este prea grea atunci când te dedici sută la sută activității tale, mai ales când activitatea ta înseamnă protejarea vieții cetățenilor!”, a transmis Lucian Bode într-o postare pe Facebook.

Update 5 mai ora 17:42. Avocata bărbatului a făcut primele declarații după ce fetița de cinci ani a fost eliberată.

„Copilul rămâne la bunică și mătușă. El s-a baricadat în casă după ce a văzut un polițist cu pistol. De asta a rămas în casă. Fetița e în stare excepțională”, a spus avocata bărbatului.

Update 5 mai ora 17:25. „Operațiunea Poliției Române din Chiajna s-a încheiat. În urma activității de negociere a Poliției Române, fata se află în custodia polițiștilor, în afara oricărui pericol. De asemenea, bărbatul se află în custodia Poliției Române”, a transmis Poliția Română, azi, într-un comunicat de presă.

În urma activităților derulate în cadrul operațiunii, nici fetița, nici bărbatul și nici forțele de ordine nu au suferit vătămări.

Update 5 mai ora 17:00. Este una dintre cele mai lungi negocieri ale poliției Române. Operațiunea durează de mai bine de 27 de ore. În curtea casei a intrat și o avocată solicitată de individ. Este vorba de avocata Zamfira Stepănescu, care a spus că bărbatul e pașnic și că nu i-a făcut rău fetiței. 

Update 5 mai ora 14:37. Operațiunea poliției durează de 24 de ore. În continuare la fața locului se află negociatorii care încearcă să-l convingă pe bărbat să o elibereze pe copila de 5 ani. Fetița de cinci ani este bine în acest moment, spun autoritățile. În continuare tatăl ei nu spune ce solicitări are pentru a o elibera pe copilă.

Update 5 mai ora 11:07.  Individul le-a arătat imagini și filmulețe cu fetița sa și i-a asigurat că este bine. În continuare la fața locului se află negociatorii care încearcă să-l convingă să elibereze copila. La fața locului se află și mama fetei.

Surse judiciare au declarat pentru Playtech.ro că bărbatul în vârstă de 52 de ani are un dosar penal pe numele său după ce a condus băut. Mai mult, el ar fi fost băut și la momentul la care și-a alungat soția din casă, după ce a bătut-o. Bărbatul nu are revendicări.

Vecinii au spus că bărbatul a filmat butelia cu care amenința că se aruncă în aer și a postat-o pe pagina sa de Facebook. Vecinii au spus despre acesta că individul avea probleme cu alcoolul și era destul de aresiv.

Inițial Poliția Română a transmis că este vorba de un băiat în vârstă de cinci ani, ulterior aceștia au rectificat, spunând că este vorba de o fetiță.

Situație dificilă în Chiajna. Un bărbat și-a sechestrat copilul în casă

Update 5 mai, ora 10.02: Poliția a declarat că bărbat a cerut hrană pentru copil, iar negocierile sunt în desfășurare.

„Bărbatul a avut grijă de minoră, nu a fost agresiv cu ea. Minora nu a suferit leziuni corporale, e în afara oricărui pericol.

Negociatorii au deschis un canal de comunicare cu el de aseară, au comunicat permanent cu el. Bărbatul nu are revendicări. Bărbatul a cerut mâncare pentru copil, hrana i-a fost oferită de negociatori.

Polițiștii, prin structurile prezente la fața locului, doresc o soluționare amiabilă a acestui eveniment și desfășoară toate activitățile din competență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Update 4 mai ora 23:34. Intervenția a început azi în jurul orei 15:00, iar spre seară la fața locului a fost solicitat chiar și un lunetist, informația a fost confirmată pentru Playtech.ro de surse judiciare. Totodată bărbatul a arătat butelia cu care amenință că aruncă casa în aer. Situația este una extrem de complex și delicată. În continuare individul refuză să discute cu negiciatorii.

Știrea inițială: La fața locului, s-au deplasat polițiștii din Ilfov, luptătorii SIAS-IGPR, precum și o echipaje din cadrul ISU, dar și un negociator.

„La data de 4 mai 2023, IPJ Ilfov a fost sesizat de către o femeie, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de către soț și alungată din locuință. Bărbatul s-a baricadat în locuință, împreună cu fiica sa minoră, de 5 ani. La fața locului, s-au deplasat polițiștii din Ilfov, luptătorii SIAS-IGPR, precum și o echipaje din cadrul ISU”, a transmis Poliția Română într-un comunicat de presă în această seară.

Surse din anchetă au precizat pentru Playtech.ro că Individul s-a baricadat în locuința sa cu băiețelul de cinci ani în urma unui conflict cu soția.

De mai bine de șapte ore negociatorii și polițiștii încearcă să-l convingă să iasă în zadar, însă până acum bărbatul nu a dat semne de cooperare. Cea care a sunat la 112 a fost soția individului care azi a fost agresată de către acesta.

„Activitățile sunt în derulare, iar principalul nostru obiectiv îl reprezintă siguranța minorului”, a mai transmis Poliția Română.