Valeriu Anton, acuzat luare de mită, are datorii de 1,4 milioane de euro, nu are mașină și nici bani în conturi. Cui îi datorează bani
Primarul comunei Corbeanca Anton Valeriu, a fost trimis, vineri, în judecată de procurorii DNA într-un dosar de corupție. Acesta este acuzat că ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, mită de aproape 4 milioane de euro, potrivit DNA, dar și datorii de 1, 4 milioane de euro, potrivit declarației de avere de anul trecut. Nu are mașini sau bijuterii, însă este proprietarul mai multor terenuri.
Ce avere are edilul din Corbeanca
Potrivit ultimei declarații de avere din 2022 Anton Valeriu are în proprietate mai multe terenuri intravilane în suprafață totală de peste 6.000 de metri pătrați, terenuri extravilane și o casă de 284 de metri pătrați în comună.
Primarul are și datorii în valoare de 1, 4 milioane de euro al trei persoane fizice și la banca First Bank, unde trebuie să plătească rate până în 2029 pentru creditul luat în 2008, este vorba de 287369 de euro.
Până în 2024 acesta trebuie să-i înapoieze lui Buciumeanu Florin suma împrumutată tot în 2008. Este vorba de 366.500 de euro. El nu are bani în conturi, iar banii încasați de el în 2021 erau de 2.000 de euro pe lună.
Ce a spus Gabi Szabo la DNA
În acest dosar a fost audiată ca martor Gabriela Szabó, fostă atletă română de talie mondială. Aceasta a spus atunci că au fost chemați la audieri mai mulți localnici din Corbeanca pentru a spune cum au achiziționat terenurile.
„Mai mulți proprietari din Corbeanca am achiziționat un pământ și, astăzi, suntem invitați la DNA. Sunt martor, am achiziționat terenul acum foarte mulți ani, nu-mi place să vorbesc despre așa ceva.
Am pus la dispoziția DNA actele de cumpărare a unei parcele de 1000 de metri care se află chiar în spatele casei, actele sunt perfect legale, tranzacția am făcut-o prin mandatar și notar”, a declarat Gabi Szabo la ieșirea de la DNA în urmă cu două săptămâni. Și soțul ei a fost atunci chemat la audieri în calitate de martor.
Update 14 iulie ora 17:14: Primarul Anton Valeriu este acuzat pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și participație improprie la fals intelectual. În același dosar este anchetat și Robert Ilie Mihăilă, care ar fi nepot al primarului.
„În perioada august 2009 – octombrie 2019, inculpatul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, i-ar fi pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri situate pe raza comunei Corbeanca, care fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 euro”, transmit procurorii DNA, într-un comunicat de presă.
Update 5 mai ora 23:24. Anton Valeriu a fost eliberat, vineri seara, după ce magistrații au refuzat orice măsură preventivă propusă de procurori.
„După 48 de ore de chin şi nesomn primarul de la Corbeanca pleacă liber acasă. S-a respins orice măsură preventivă a parchetului DNA”, a transmis avocatul Adrian Cuculis pentru News.
Procurorii DNA vor contesta măsura instanței. La rândul său, nepotul edilului care este implicat în acest dosar nu a primit nici o măsură restrictivă.
Update 5 mai ora 13:15. Procurorii DNA au transmis azi întru-un comunicat de presă că edilul Anton Valeriu este suspectat de comiterea a trei infracțiuni: luare de mită, spălare a banilor și instigare la spălare a banilor.
„Faptele au avut loc în perioada 2011-2017 spun anchetatorii. Celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.
Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus”, au transmis procurorii DNA.
Edilul a cerut și terenuri
Tribunalul Bucuresti a respins, vineri, cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a primarul, Valeriu Anton, reținut pentru luare de mită și spălare de bani. Totodată și nepotul său implicat în dosarul retrocedării terenurilor a scăpat de orice măsură preventivă. Edilul din Corbeanca, județul Ilfov ar fi primit aproape 4 milioane de euro pentru restituirea unor terenuri din localitate. Ieri au avut loc mai multe percheziții la sediul primăriei Corbeanca de unde au fost ridicate mai multe documente.
Anchetatorii au mai precizat că în perioada 2011-2919 edilul ar fi cerut inclusiv terenuri pe care ulterior le-a vândut contra unor sume uriașe de bani. Concert, el a cerut jumătate din drepturile revendicate de persoana care a apelat la acesta.
„După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro”, au mai arătat procurorii anticorupție.
Update 5 mai ora 11:50. Edilul localității Corbeanca a fost reținut pentru 24 de ore alături de un intermediar. Anton Valeriu este vizat într-un dosar de luare de mită. Potrivit procurorilor acesta ar fi luat mită câteva milioane de euro pentru restituirea unor terenuri.
Aseară avocatul său Adrian Cuculis spunea că mandatul de aducere al primarului este unul ilegal. El a fost audieri, ieri, în jurul orei 21:00.
Ancheta privește suspiciuni de corupție pentru fapte săvârșite în intervalul 2011-2017 iar perchezițiile au fost realizate în 6 locații din Ilfov, una dintre acestea fiind la Primăria Corbeanca.
Știrea inițială: DNA a anunțat că azi au loc șase percheziții în județul Ilfov, una dintre ele având loc la o instituție publică. Surse din anchetă au precizat pentru Playtech.ro că este vorba de Primăria Corbeanca din județul Ilfov. Instituția este condusă din anul 2008 de edilul Valeriu Anton.
Faptele au legătură, potrivit surselor citate, cu restituirea unor terenuri.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2011-2017.
În cursul zilei de 04 mai 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în șase locații, situate pe raza județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, au transmis procurorii anticorupție, azi, într-un comunicat de presă.
Inclusiv, edilul ar urma să fie dus la audieri, alături de alte persoane cercetate în dosar.