05 mai 2023 | 07:30

Cât costă vechimea la pensie în 2023, mii de români și-au cumpărat-o deja: ultima zi este 31 august, dacă vrei să mai profiți de ”ofertă”

ACTUALITATE
Cât costă vechimea la pensie în 2023, mii de români și-au cumpărat-o deja: ultima zi este 31 august, dacă vrei să mai profiți de ”ofertă”

Românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare la pensie mai au timp până la 31 august să-și cumpere vechime, în concordanță cu Ordonanța de Urgență (OUG) 163/2020. Mii de români au profitat deja de acest mecanism, chiar dacă sumele de plată au crescut semnificativ de la 1 ianuarie 2023.

Legea 168/2021 și OUG 163/2022 au reglementat pentru români posibilitatea achiziției retroactive a vechimii la pensie, printr-un contract de asigurare socială pe o perioadă de maxim 6 ani calendaristici. Este însă important de reținut că prevederile respectivei ordonanțe vin cu un termen cât se poate de clar până la care se poate cumpăra vechime, 31 august 2023.

Ce se întâmplă cu vechimea la pensie în România

Dacă luăm ca exemplu Casa Județeană de Pensii Buzău, numărul celor care au profitat de posibilitatea achiziționării de vechime la pensie nu este deloc neglijabil. „Contracte încheiate în baza OUG 163/2020, la nivelul CJP Buzău, de la intrarea în vigoare a ordonanţei până în prezent au fost înregistrate 558, în valoare totală de 6.133.064 lei. Acest act normativ acordă posibilitatea achitării retroactiv a contribuţiilor de asigurări sociale, pentru o perioadă de maxim 6 ani, cu posibilitatea de achitare în rate. Valabilitatea acestui act normativ este până la data de 31 august 2023, inclusiv”, potrivit CJP Buzău, citat de Observator.

Dincolo de faptul că trebuie să te grăbești dacă vrei să profiți de acest mecanism de completare a stagiului de vechime, este important să înțelegi că sistemul cu pricina nu te ajută să te pensionezi anticipat și nici pe caz de boală. Este exclusiv pentru situația în care ai ajuns la vârsta pensionării, dar îți lipsește o perioadă sau mai multe de vechime, perioada în care nu ai lucrat sau în care, pur și simplu, patronul nu ți-a achitat în mod corect dările la stat.

„Contracte încheiate în baza Legii 263/2010, active la nivelul CJP Buzău la data de 1 aprilie 2023, au fost înregistrate 380. În cazul încheierii ambelor contracte, prevăzute de actele normative menţionate anterior, valoarea contribuţiei de asigurări sociale este de 750 lei pentru o lună de vechime. În mod similar, stagiul de cotizare dobândit în urma încheierii fiecărui tip de contract de asigurare din cele două, se valorifică doar la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă”, a mai transmis CJP Buzău.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele