Oamenii de știință urmăresc pentru prima dată cum o stea „mănâncă” o planetă îndepărtată
Pentru prima dată, oamenii de știință au surprins o stea în timp ce înghite o planetă. Priveliștea oferă o premoniție a ceea ce va fi atunci când Soarele va înghiți planetele interioare – inclusiv Pământul – peste 5 miliarde de ani.
O stea a „înghițit” o planetă
Astronomii au raportat miercuri observațiile lor cu privire la ceea ce părea a fi un gigant gazos de mărimea lui Jupiter sau mai mare, care era mâncat de steaua sa. Steaua asemănătoare Soarelui a devenit atât de mare încât a înghițit planeta care orbita în apropiere.
Este o previziune sumbră a ceea ce se va întâmpla cu Pământul atunci când Soarele nostru se va transforma într-o gigantă roșie și va înghiți cele patru planete interioare.
„Dacă vă consolează cu ceva, acest lucru se va întâmpla în aproximativ 5 miliarde de ani”, a declarat co-autorul Morgan MacLeod de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.
Acest festin galactic s-a petrecut în urmă cu 10.000 – 15.000 de ani, în apropierea constelației Aquila, când steaua avea aproximativ 10 miliarde de ani. Pe măsură ce planeta a coborât prin trapa stelară, a avut loc o explozie rapidă de lumină fierbinte, urmată de un flux de praf de lungă durată care strălucea puternic în energia rece a infraroșu, au declarat cercetătorii.
Ce spun astronomii
Deși au existat anterior semne că alte stele au „ronțăit” planete și că acestea au fost mușcate, aceasta a fost prima dată când a fost observată înghițirea propriu-zisă, potrivit studiului apărut în revista Nature.
Cercetătorul Kishalay De, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a observat explozia luminoasă în 2020, în timp ce examina scanările cerului realizate de Observatorul Palomar al Institutului de Tehnologie din California.
A fost nevoie de observații suplimentare și de o analiză a datelor pentru a desluși misterul: în loc ca o stea să își înghită steaua parteneră, aceasta își devorase planeta.
Având în vedere durata de viață a unei stele de miliarde de ani, înghițirea în sine a fost destul de scurtă – s-a produs practic dintr-o singură lovitură, a declarat Mansi Kasliwal de la Caltech, care a făcut parte din studiu.
Astronomii nu știu dacă mai multe planete se învârt în jurul acestei stele la o distanță mai sigură. Dacă da, cercetătorul spus că acestea ar putea avea mii de ani înainte de a deveni al doilea sau al treilea curs al stelei.
Acum că știu ce să caute, cercetătorii vor fi în căutarea altor înghițituri cosmice. Ei bănuiesc că mii de planete din jurul altor stele vor avea aceeași soartă ca și aceasta și, în cele din urmă, la fel și sistemul nostru solar.
„Tot ceea ce vedem în jurul nostru, toate lucrurile pe care le-am construit în jurul nostru, toate acestea vor dispărea într-o clipă”, a spus De.