03 mai 2023 | 15:55

Cum ne-ar putea spiona civilizațiile extraterestre: ipoteza care pune telefoanele mobile într-o nouă lumină

ACTUALITATE
Cum ne-ar putea spiona civilizațiile extraterestre: ipoteza care pune telefoanele mobile într-o nouă lumină

Telefoanele mobile sunt peste tot, în viețile noastre, dar rareori ne luăm din timp pentru a ne gândi la cum funcționează ele, de fapt.

Turnurile celulare acoperă un procent mare din suprafața terestră a Pământului, în special în zonele populate, și transmit semnale pe bază de microunde.

Oamenii de știință s-au întrebat, mai în glumă, mai în serios, dacă aceste turnuri ar putea fi folosite de civilizațiile extraterestre pentru a ne spiona.

Răspunsul la această întrebare a fost publicat recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society și merită luat în considerare.

Transmisiile radio s-au înmulțit, în ultimii ani

În secolul al XX-lea, cea mai mare parte a transmisiilor radio erau cele de la posturile comerciale de radio și televiziune.

Fiecare turn celular emite un semnal radio cu o putere de 100-200 W. Având în vedere numărul de turnuri și cantitatea de scurgeri radio, cantitatea se ridică la câțiva gigawați emiși în spațiu.

Dacă ar fi să presupunem că o civilizație extraterestră ar avea tehnologie sofisticată, similară telescopului Event Horizon, atunci transmisiile noastre ar trebui să fie detectabile de la o distanță de 12 ani lumină.

Fiindcă majoritatea turnurilor se află în emisfera nordică, o stea extraterestră din emisfera nordică ar trebui să primească un semnal mai puternic decât una din emisfera sudică.

Din pricina faptului că distribuția turnurilor corespunde aproximativ cu distribuția populației noastre, extratereștrii ar putea obține informații prețioase despre noi.

De exemplu, o echipă de cercetători a modelat semnalele primite de la trei stele din apropiere. Alpha Centauri se află în emisfera sudică, la doar 4 ani lumină distanță, așa că ar trebui să primească un semnal bunicel de la noi.

Steaua lui Barnard, la 6 ani lumină distanță, dar și HD 95735, la 8 ani lumină distanță, se află în emisfera nordică și, de asemenea, ar obține date radio bune de pe Pământ. Se știe că toate aceste trei sisteme stelare au planete, deși niciuna nu deține o lume potențial locuibilă.

Evident, aceasta este o ipoteză și nimic mai mult, de vreme ce existența vieții extraterestre nu a fost dovedită oficial până acum.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele