Avertizare ONU: Lumea trebuie să se pregătească pentru fenomenul El Nino și temperaturi record
Organizația Națiunilor Unite a avertizat miercuri că este din ce în ce mai probabil ca fenomenul meteorologic El Nino să se dezvolte în lunile următoare, ceea ce ar putea duce la creșterea temperaturilor la nivel global și, eventual, la noi recorduri de căldură.
El Nino, șanse mari să se dezvolte până în luna iulie
Organizația Meteorologică Mondială a ONU a declarat că estimează în prezent că există 60% șanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârșitul lunii iulie și 80% șanse ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul lunii septembrie.
El Nino, care este un model climatic natural asociat de obicei cu o creștere a căldurii la nivel mondial, precum și cu secetă în unele părți ale lumii și ploi abundente în alte părți, a avut loc ultima dată în 2018-19.
Din 2020, însă, lumea a fost lovită de o perioadă excepțional de lungă La Nina – opusul răcirii lui El Nino – care s-a încheiat la începutul acestui an, cedând locul condițiilor neutre actuale.
Și totuși, ONU a declarat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, în ciuda faptului că efectul de răcire al La Nina s-a întins pe aproape jumătate din această perioadă.
Fără acest fenomen meteorologic, situația încălzirii ar fi putut fi și mai gravă.
La Nina „a acționat ca o frână temporară a creșterii temperaturii globale”, a declarat Petteri Taalas, șeful OMM, într-o declarație.
„Dezvoltarea unui El Nino va duce, cel mai probabil, la un nou vârf al încălzirii globale și va crește șansele de a depăși recordurile de temperatură”, a avertizat el.
‘Vreme mai extremă’
În acest stadiu, nu există niciun indiciu cu privire la forța sau durata El Nino care se apropie.
Ultimul a fost considerat slab, dar cel dinaintea acestuia, între 2014 și 2016, a fost considerat puternic, cu consecințe nefaste.
OMM a precizat că 2016 a fost „cel mai cald an înregistrat vreodată din cauza „dublului efect de forță” al unui eveniment El Nino foarte puternic și al încălzirii provocate de omul de știință din cauza gazelor cu efect de seră”.
Întrucât efectul El Nino asupra temperaturilor globale se manifestă de obicei în anul următor apariției sale, impactul va fi probabil cel mai evident în 2024, a precizat organizația.
„Lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului El Nino”, a spus Taalas.
Acest lucru „ar putea aduce un răgaz în fața secetei din Cornul Africii și a altor efecte legate de La Nina, dar ar putea, de asemenea, să declanșeze evenimente meteorologice și climatice mai extreme”, a spus el, subliniind necesitatea unor sisteme de avertizare timpurie eficiente „pentru a menține oamenii în siguranță”.
Nu există două evenimente El Nino la fel și efectele lor depind în parte de perioada anului, a declarat OMM, adăugând că aceasta și serviciile meteorologice naționale vor monitoriza îndeaproape evoluțiile.
Acest model climatic apare în medie la fiecare doi până la șapte ani și durează de obicei între nouă și 12 luni.
Acesta este de obicei asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific tropical.