03 mai 2023 | 14:55

„Nu ești tu când ți-e foame”: ce se întâmplă cu păianjenii care „sar peste mese”

ACTUALITATE
„Nu ești tu când ți-e foame”: ce se întâmplă cu păianjenii care „sar peste mese”

Știm cu toții că foamea ne poate afecta psihic și fizic, iar un nou studiu asupra păianjenilor dezvăluie că aceste ființe mici pot începe să-și piardă vederea dacă rămân fără hrană mult timp.

Pierderea vederii, observată în acest studiu, nu este diferită față de degenerarea maculară legată de vârstă, la om. Înțelegând mai multe despre aceast aspect, experții ar putea fi capabili să dezvolte tratamente îmbunătățite pentru această afecțiune.

Studiul pe păianjeni i-ar putea ajuta pe oameni să creeze un tratament

Cercetătorii au studiat păianjenul Phidippus audax, o specie comună care se bazează foarte mult pe fotoreceptorii sensibili la lumină din ochi pentru a identifica prada. Atunci când păianjenii nu primesc suficienți nutrienți, acești fotoreceptori se pot pierde.

Cercetătorii au folosit un oftalmoscop personalizat pentru a studia leziunile retinei în ochii laterali anteriori ai păianjenilor, iar nouă exemplare au fost lipsite de nutrienți, ca mai apoi să fie comparate cu 12 păianjeni hrăniți, pentru a verifica distribuția densității fotoreceptorilor.

„Pentru a putea spune ceva despre modul în care acest lucru poate duce la evoluția tratamentelor la oameni, mai întâi ar trebui să se afle care nutrienți sunt implicați și care pot depinde de condițiile de mediu și de alți factori”, a declarat biologul Annette Stowasser, de la Universitatea din Cincinnati.

Statisticile din 2014 sugerează că aproximativ 8,7% din populația umană din întreaga lume are o formă de AMD, ceea ce duce la sume mari de bani cheltuite pentru asistența medicală asociată. Simptomele se agravează cu timpul și pot duce la pierderea definitivă a vederii.

Aproximativ 85-90% din cazuri implică pierderea fotoreceptorilor din ochi. Se crede că și genetica ar putea fi un factor, de asemenea hipertensiunea arterială sau obezitatea pot contribui la această problemă.

Evident, dacă studiile vor evolua, asta i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine de ce se pierde vederea, în general, fiind astfel capabili să producă tratamente pentru a stopa sau chiar produce regresia bolii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele