03 mai 2023 | 11:52

Importul de cereale ucrainene în România, suspendat. Comisia Europeană a decis când va fi reluat 

ULTIMA ORĂ
Importul de cereale ucrainene în România, suspendat. Comisia Europeană a decis când va fi reluat 

Cerealele ucrainene nu vor mai putea fi importate în România și în celelalte patru state care au fost afectate de acestea, adică Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria, conform unei decizii a Comisiei Europene, care a precizat până când va fi aplicată această măsură.

Până când va fi oprit importul de cereale ucrainene în România

Conform deciziei Comisiei Europene, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui din Ucraina nu vor mai putea fi importate în România până la data de 5 iunie, dar măsura ar putea fi prelungită în cazul în care situația o va impune.

Potrivit Autorității Vamale Române, măsurile pentru implementarea noilor prevederi ale Comisiei Europene au fost luate încă de ieri.

„Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră,

implementează deja noile prevederi conform cărora punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe”, a transmis Autoritatea Vamală Română.

Compensații de 30 de milioane de euro pentru fermierii români

De asemenea, Comisia Europeană a hotărât să acorde compensații de aproape 30 de milioane de euro pentru fermierii români care au fost afectați de importurile de cereale din Ucraina.

„Am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul a precizat că suma de 30 de milioane de euro oferită de Comisia Europeană este „în plus”, pe lângă cele 20 de milioane de euro primite până acum. În plus, oficialul a confirmat că suma de 30 de milioane de euro va fi „dublată” de la bugetul de stat, după cum anunțase anterior președintele PSD, Marcel Ciolacu.