Criza imobiliară, subiect de avertisment de la FMI: prețurile la apartamente în 2023, ”dezordonate”
Când vine vorba de instabilitatea pieței imobiliare din 2023, dovezile sunt clare că ceva nu merge în ordine. Realitatea autohtonă a ridicat deja numeroase semne de întrebare experților și posibililor clienți, dar probleme par să fie la nivel european.
În cazul în care mai existau dubii legate de acest subiect, Fondul Monetar Internațional (FMI) a venit cu propria interpretare a progresiei prețurilor locuințelor din Europa, mai ales când autoritățile bancare de pe bătrânul continent fac eforturi să reducă inflația. Singura soluție în opinia oficialilor FMI la momentul bancar este o corecție în jos a valorii de achiziție pentru case și apartamente, corecție care se întâmplă deja în mai multe țări importante.
Prețurile la locuințe nu pot să meargă decât în jos
În efortul băncilor centrale din Europa de a reduce efectele inflației, creșterea ratei dobânzilor nu poate decât să accelereze reducerea cererii pe piața imobiliară, iar prima consecință a acelui fenomen este diminuarea tranzacțiilor și, implicit, scăderea prețurilor.
”Corecţiile dezordonate pe pieţele imobiliare ar putea apărea chiar dacă se evită dificultăţi financiare mai ample. O corecţie a pieţei imobiliare este deja în curs în unele ţări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum şi în Suedia, unde preţurile locuinţelor au scăzut cu mai mult de 6% în 2022”, au afirmat oficialii Fondului Monetar Internațional, citați de Digi24. ”Scăderile preţurilor caselor s-ar putea accelera dacă pieţele reavaluează riscurile de inflaţie şi condiţiile financiare s-ar înăspri peste aşteptări. Aceste scăderi de preţuri ar avea efecte negative asupra bilanţurilor populaţiei şi ale băncilor”, se mai arată în comunicatul FMI.
În practică, ne putem aștepta în continuare la o creștere a ratei dobânzilor pentru cei cu credite ipotecare, posibil chiar și până în punctul în care unii nu și le vor mai putea achita. Din acel moment, nu va dura mult până când băncile să înregistreze propriile dificultăți, pentru că nu se vor mai face rambursări, cum, de altfel, s-a întâmplat în 2008. ”Modelele empirice care leagă preţurile locuinţelor de factorii lor fundamentali indică o supraevaluare de 15-20% în majoritatea ţărilor europene. Prin urmare, cu ratele ipotecare în continuare în creştere şi veniturile reale afectate de inflaţie, preţurile caselor au scăzut recent pe multe pieţe”, a spus Fondul.
Oficialii Eurostat au confirmat și ei că prețurile locuințelor au scăzut pentru prima dată din 2015. În Uniunea Europeană, valoarea de achiziție la apartamente s-a diminuat cu 1,5% în trimestrul al patrulea din 2022, comparativ cu precedentele trei luni. ”Problemele legate de preţurile caselor sunt generale, nu doar în ţările cu datorii mari, şi trebuie abordate cu atenţie. Ele trebuie abordate cu teste de stres, trebuie urmărite cu mare atenţie”, a declarat Alfred Kammer, directorul departamentului european al FMI, pentru CNBC din Suedia.