02 mai 2023 | 15:36

Armata Română recrutează. Peste 4.100 de posturi disponibile. Probele pe care trebuie să le susțină candidații 

ULTIMA ORĂ
Armata Română recrutează. Peste 4.100 de posturi disponibile. Probele pe care trebuie să le susțină candidații 

Armata Română recrutează soldați profesioniști. Peste 4.100 de posturi sunt disponibile pentru candidații care trec de anumite probe, conform Ministerului Apărării Naționale. Înscrierile se fac în perioada 2 mai – 16 iunie.

Armata Română a dat startul unei campanii de recrutare

Campania de recrutare și selecție a fost lansată pentru ocuparea a 4.159 de posturi de soldați sau gradați profesionişti în cadrul Armatei Române.

„În perioada 2 mai – 16 iunie, candidații care optează pentru dobândirea calității de soldat profesionist pot solicita înscrierea în cadrul centrelor militare zonale, județene sau de sector (după caz) pe a căror rază de responsabilitate își au domiciliul”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

Conform MApN, soldații și gradații profesioniști (SGP) reprezintă cel mai numeros corp de personal militar și îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă. Aceștia pot îndeplini și funcții de comandă la nivelul acestor microstructuri.

„SGP participă nemijlocit la procesul de instrucție individuală și colectivă, asigură exploatarea și întreținerea tehnicii și armamentului din dotare și a infrastructurii de instruire și pot executa misiuni de pază a obiectivelor militare.

Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea nobilă de păstrare a integrității și suveranității statului, a apărării cetățenilor țării. De asemenea, sunt chemați în orice situație care afectează desfășurarea normală a vieții (calamități, dezastre naturale sau tehnologice etc.)”, a precizat MApN.

Ce probe trebuie să susțină candidații

După perioada de înscriere menționată, candidații trebuie să susțină o probă de evaluare psihologică și una de evaluare a capacității motrice, precum și un interviu, în perioada 22 mai – 23 iunie.

De asemenea, candidații vor trece printr-o examinare medicală, în perioada 6 – 30 iunie. Conform MApN, termenul final de întocmire a dosarelor este 21 iulie.

MApN a mai menționat că SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate. Soldații pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, precum și ca să participe la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate.