Plagiatul, redefinit. Ce prevede noua lege a învățământului universitar. Ligia Deca: „Accentul se mută pe prevenție”
Plagiatul a fost redefinit de un amendament al PSD adus la legea învățământului universitar. Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că noile prevederi mută accentul către prevenție și că acestea vor putea fi aplicate doar tezelor susținute după anul 2000.
Cum a fost redefinit plagiatul
Conform amendamentului PSD la legea învățământului universitar, acuzațiile de plagiat nu vor mai putea fi formulate în baza: erorilor materiale de citare; diferențelor de concepție teoretică, experimentală sau practică; diferențelor de interpretare a datelor; sau celor de opinie.
Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a votat, marți, legea învăţământului universitar. Au fost doar șase voturi împotrivă.
Urmează ca cele două proiecte ale legilor educației urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, iar apoi să meargă la Senat, for decizional.
Ministrul Educației, despre redefinirea plagiatului
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că procedura de rezolvare a sesizărilor referitoare la plagiat din noua lege a învăţământului superior mută accentul către prevenţie.
„Avem acea perioadă de 90 de zile în care tezele, înainte de susţinere, stau într-o zonă de transparenţă, securizată din punctul de vedere al drepturilor de autor, în aşa fel ca aceste teze să poată fi vizualizate şi verificate, orice suspiciune de plagiat putând fi semnalată comisiei care validează în urma susţinerii tezei pentru a putea fi emis titlul de doctor.
Mai mult, am clarificat, în limitele stabilite de Curtea Constituţională, care este procedura de sesizare a tezelor care au fost deja susţinute, în aşa fel încât orice sesizare se face să aibă un parcurs legislativ cu succes. CCR trasează nişte limite.
Am rămas în aceste limite pentru că altfel nu se poate. Este o decizie obligatorie pentru toate instituţiile şi autorităţile, inclusiv pentru Ministerul Educaţiei”, a spus Ligia Deca la Parlament, precizând că noile prevederi nu pot fi aplicate retroactiv tezelor susţinute înainte de anul 2000.
Ce amenzi ar putea primi cei care cumpără sau vând lucrări de licență, master sau doctorat
Persoanele fizice sau juridice care cumpără sau vând lucrări de licență, master sau doctorat vor primi amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei, conform unui alt amendament adus de PSD.
„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet,
prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat”, arată amendamentul.
Ministerul Comunicațiilor va avea rolul de a identifica și de a opri imediat funcţionarea site-urilor ce promovează oferte de vânzare a unor astfel de lucrări. Redeschiderea site-urilor sub orice formă se va sancționa cu amenzi cuprinse între 300.000 şi 600.000 de lei.