06 mai 2023 | 09:00

Informația momentului pentru pensionarii români: ce se întâmplă cu pensiile, decizia vine de la Bruxelles

ACTUALITATE
Informația momentului pentru pensionarii români: ce se întâmplă cu pensiile, decizia vine de la Bruxelles

Pensionarii români nu trec printr-o perioadă foarte facilă deja de multe luni, iar schimbările pregătite de guvernanți s-ar putea să nu le facă viața foarte ușoară multora dintre ei. Pe de altă parte, reformele sunt în mare parte provocate de angajamentele asumate de România în fața Bruxelles-ului prin PNRR.

Cele mai recente informații despre planul autorităților din România vizavi de pensii au venit în această săptămână de la Marcel Ciolacu. Liderul PSD a ținut să menționeze atât scenariile la care se pot aștepta cei care se bucură de pensii speciale, cât și care sunt reformele ce-i vizează pe pensionarii obișnuiți din țara noastră.

Ce li se pregătește pensionarilor din România

„Sunt mai multe discuții. Pe fond, e o discuție și de constituționalitate. Să vedem dacă se mai poate face cumul de pensie cu salariul tot de la stat, şi cu anumite depășiri. Sunt două lucruri total diferite. În primul rând, România trebuie să facă anumite reforme, reforme asumate în PNRR, e un lucru total separat.

Şi avem o mare problemă, cum am zis acum câteva zile, avem o ciumă a pensiilor speciale, care încet-încet este o inechitate, încet-încet duce către o criză socială. E un lucru pe care trebuie să îl rezolvăm punctual.

Eu nu o să accept ca România să piardă vreun euro din PNRR pentru că nu a făcut vreun jalon, mai ales jalonul în ceea ce privește pensiile speciale. Dar, de-a lungul anilor, am dat foarte multe legi care au fost întoarse de la Curtea Constituțională, îndreptățit.

Și atunci, am căutat mai multe variante, discutate în primul rând în interiorul coaliției, pe urmă și în spațiul public, pentru a nu se mai întâmpla acest lucru. Cel mai important este faptul că trebuie rezolvat jalonul cu pensiile speciale”, a declarat Marcel Ciolacu într-o intervenție la Antena 3 CNN.

În același context, șeful PSD a ținut să insiste și pe faptul că nu i se pare corect ca magistrații să se pensioneze la 50 de ani. „Mai mult, nu vă supărați, e total incorect să ieși la pensie la 50 de ani. În plină maturitate profesională, să ai o pensie care depășește venitul președintelui României în activitate… Mai mult, să ai și pensia mai mare decât ai avut veniturile în activitate și să mai te angajezi și la statul român și să nu plătești nimic”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, a recunoscut că pensiile aflate în plată nu pot fi tăiate. În cel mai optimist caz, s-ar putea mări nivelul de impozitare.

„Cele în plată, se poate recurge la impozitare, la o justă impozitare, pe anumite praguri, dacă nu depășești veniturile pe care le-ai avut în activitate, dacă ai venituri, ai avut venituri suplimentare, ai fost şi angajat la stat în această perioadă. N-a vorbit nimeni nici de privat, nici de… Trebuie corectat acest lucru.

Nu poți să supraimpozitezi zona privată cât timp tu, statul român, nu ți-ai făcut întreaga datorie… Pentru colectare, pentru digitalizarea ANAF-ului, pentru combaterea evaziunii fiscale, întâi statul să-și facă această datorie și pe urmă vom vorbi şi de o impozitare progresivă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele