02 mai 2023 | 11:28

Toți românii care nu stau la adresa din buletin trebuie să știe: se schimbă legea, obligatoriu în toată România

ACTUALITATE
Toți românii care nu stau la adresa din buletin trebuie să știe: se schimbă legea, obligatoriu în toată România

Surprinzător de mulți români se află în situația de a nu locui la adresa din buletin. Cei mai mulți stau în chirie, dar există o sumedenie de alte circumstanțe în care adresa din cartea de identitate cu cea la care locuiești să nu coincidă, iar legislația devine mult mai aspră.

În România, luarea în spațiu este o practică foarte comună, chiar dacă respectivii nu locuiesc neapărat într-un apartament sau o casă. Fenomenul a explodat în momentul în care copii nu puteau să meargă decât la școala arondată adresei, iar părinții au căutat diverse artificii pentru a-și înscrie micuții la o școală mai bună din altă regiune a orașului. Printr-o serie de noi prevederi legislative, se are în vedere diminuarea fenomenului respectiv.

Ce spune legea despre românii care nu stau la adresa din buletin

Un nou proiect care a trecut de Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru votul decisiv speră să limiteze numărul de persoane care se pot înregistra la aceeași adresă cu actul de identitate la maximum 10 indivizi. La momentul de față, valoarea cu pricina este nelimitată.

Mai mult decât atât, cei care găzduiesc o persoană care are înscrisă în buletin altă adresă decât cea la care locuiesc, trebuie să anunțe Poliția și, mai ales, să meargă cu respectivul la evidența populației. Nu în ultimul rând, trebuie să-și dea consimțământul pentru luarea în spațiu.

Practic, la momentul de față, se fac eforturi pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Prevederea ce urmează să fie introdusă este : „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

În mod evident, există și excepții de la această regulă în cazul membrilor familiei extinse a deținătorului imobilului. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, dar și soțul/ soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă. Precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari). Tot la excepții intră și cei care nu au act de identitate și sunt internate sau primesc îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire, respectiv centre de servicii sociale sau centre educative.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele