Crește vârsta de pensionare în România, este lovitura momentului pentru milioane de pensionari: ce spune legea
Speranța de viață în România este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, vârsta de pensionare este în creștere, iar mulți români vor ajunge să nu mai prindă pensia sau să se bucure de ea pentru doar câțiva ani.
Cel mai recent anunț legat de majorarea vârstei de pensionare din România a venit de la șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu și, după cum mulți români știu deja, vizează exclusiv femeile de pe meleaguri mioritice. Ca referință, de mai mulți ani, se dorește egalarea vârstei de pensionare între bărbați și femei la 65 de ani în țara noastră.
Cum crește vârsta de pensionare în România
Femeile din România, treptat, vor ajunge să se pensioneze la 65 de ani. Creștere vârstei se va realiza treptat până în 2035, ca lovitura să nu fie atât de mare din start. La momentul de față, vârsta de pensionare la femei este de 62 de ani, urmând ca până în 2030, cu câteva luni în plus la fiecare an, să ajungă până la 63 de ani.
Conform unui jalon inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, egalarea vârstei de pensionare între femei și bărbați în România se va realiza până în 2035, eșalonat.
„Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.
Conform calculelor efectuate de Antena 3, un român care este plătit la momentul de față cu salariul mediu net pe economie, aproximativ 4000 de lei, după 35 de ani de contribuții la stat, va avea o pensie de 1275 de lei.
În ceea ce privește stagiul de cotizare, nu se va umbla la el. „Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.