02 mai 2023 | 06:30

Lovitura momentului pentru sistemul de pensii din România: datele oficiale preconizează dezastrul pentru pensionari

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru sistemul de pensii din România: datele oficiale preconizează dezastrul pentru pensionari

Speculațiile despre nesustenabilitatea sistemului de pensii din România au făcut valuri de mulți ani, dar cele mai recente date atrag din nou atenția asupra faptului că este improbabil ca peste câteva decenii să mai aibă cine să ne plătească pensiile.

Institutul Național de Statistică, prin intermediul celei mai recente analize legate de populația din România, a atras atenția asupra îmbătrânirii rapide a populației de pe meleaguri mioritice, în contextul scăderii bruște a populației. Numărul angajaților este și el în scădere, în timp ce numărul pensionarilor a crescut, iar bugetul de pensii se diminuează văzând cu ochii.

Cum a devenit o problemă sistemul de pensii

La 1 ianuarie 2023, în România, persoanele cu vârsta de peste 65 ani depășeau cu nu mai puțin de 22% populația cu vârsta de până la 14 ani. Problema nu este însă dată de cifrele actuale, cât de tendința îngrijorătoare, de faptul că natalitatea în scădere va deveni și mai problematică în anii următori.

Anul 2022, de exemplu, a rămas în istorie ca fiind perioada cu cea mai scăzută natalitate de la 1930 și până în prezent. Este important de reținut că la acea vreme au început să se adune astfel de statistici, deci, practic, vorbim de cea mai scăzută natalitate din toate timpurile. Cu alte cuvinte, mergem din rău în mai râu cu populația de copii, adolescenți și, implicit, persoane angajate în câmpul muncii.

Conform unor estimări realizate de CFA România, până în 2060, doar 12% din populația România va avea până în 14 ani, în timp ce 61% va avea între 15 și 64 de ani și 26% dintre români vor avea peste 65 de ani. În final, vorbim de o creștere inevitabilă a numărului de pensionari și o presiune din ce în ce mai mare pe sistemul de pensii, în contextul absenței oamenilor care să contribuie la bugetul de pensii. Ca o consecință a acestui fapt, conform acelorași analiști, în 2035, rata de înlocuire a ultimului salariu cu pensia va scădea între 30 și 35%, comparativ cu 40% în prezent. Cu alte cuvinte, pensiile vor fi și mai mici decât în prezent, în raport cu nevoile românilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele