27 apr. 2023 | 15:50

Taxe și impozite mai mari în București. De când și cât vor plăti în plus locuitorii Capitalei

ULTIMA ORĂ
Taxe și impozite mai mari în București. De când și cât vor plăti în plus locuitorii Capitalei

Taxele și impozitele locale din Capitală vor crește, în conformitate cu rata inflației, potrivit unui proiect de hotărâre ce a fost adoptat, joi, în ședinţa Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Cu cât și de când vor fi majorate taxele și impozitele în București

Conform proiectului de hotărâre, taxele și impozitele locale vor fi majorate în București, de anul viitor, cu 13,8%, pe baza ratei inflației.

Astfel, pentru un apartament cu trei camere, impozitul va crește cu 40 de lei. Conducătorii auto vor plăti mai mult în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii. Mai exact, pentru cele cu un motor mic, taxele cresc cu 10 lei, în timp ce diferențele depășesc 700 de lei pentru mașinile puternice.

Pentru mașinile cu motor între 1601 şi 2000 centimetri cubi, inclusiv, impozitul este mai mare cu peste 20 de lei, în timp ce la mașinile foarte puternice, diferența este de peste 700 de lei. Pe de altă parte, în ceea ce privește automobilele hibride, impozitul se reduce cu 95%.

Totodată, se scumpesc locurile de parcare de reședință din București. De exemplu, dacă acum cei care locuiesc în zona A plătesc 600 de lei pe an, de anul viitor vor plăti 683 de lei. Pentru cei care locuiesc in zona B, tariful crește de la 500 la 569 lei.

Impozitele pentru locuințele din București cresc

De asemenea, bucureștenii vor plăti impozite mai mari pentru locuințe. De exemplu, la un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, diferența este de 27 lei în zona A, iar pentru un apartament de trei camere, impozitul a crescut de la 292 la 332 de lei tot în zona A. Aceste valori prevăd reducerea de 10% dacă impozitul este plătit până pe 31 martie.

În ceea ce privește terenurilor intravilane care au construcții, creșterile sunt considerabile, de aproape 1700 de lei, tot în zona A. În acest an, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 5,1%, după creșterea de 2,6% de anul trecut.

Impozit redus cu 95% pentru o categorie de autovehicule

Conform hotărârii, ce a fost adoptată cu 31 de de voturi „pentru”, o abţinere şi 19 „împotrivă”, impozitul se reduce cu 95% pentru mijloacele de transport hibride.

Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, a impozitului sau taxei pe clădiri, pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru tot anul este de 10%.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede că în cazul oricăror impozite sau taxe locale, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul Capitalei, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru 2022 rata inflaţiei este 13,8%.