27 apr. 2023 | 14:50

Câți români câștigă mai mult decât Klaus Iohannis și care sunt domeniile cele mai bănoase. Calculele Ministerului de Finanțe

ULTIMA ORĂ
Câți români câștigă mai mult decât Klaus Iohannis și care sunt domeniile cele mai bănoase. Calculele Ministerului de Finanțe

Zeci de mii de bugetari au salariul peste 25.000 de lei pe lună, iar mare parte dintre aceștia sunt bugetari care lucrează în Armată, Ministerul de Interne sau Justiție, reiese dintr-un document obținut de publicația Profit. Totodată, anul trecut zeci de secretari de stat erau angajați în cadrul Guvernului, după ce s-au pensionat devreme și încasează atât salariu cât și pensie.

81.000 de români au venituri lunare de peste 25.000 lei, potrivit unor surse din Ministerul Finanțelor. Aceștia fac parte atât din mediul bugetar, cât și privat. În calcul intră inclusiv veniturile asimilate, sporurile și indemnizațiile pentru consiliile de administrație.

Asta în contextul în care bugetarii ar urma să plătească un supraimpozit de 16% dacă veniturile lor depășesc indemnizația președintelui Klaus Iohannis, de 25.000 de lei brut.

Care sunt domeniile în care se câștigă cel mai bine la stat

Cel mai bine se câștigă în următoarele domenii: Armată, Ministerul Afacerilor de Interne și Justiție, însă bugetari cu venituri, nu doar salarii, de peste 25.000 de lei pe lună sunt şi în domenii precum gestionarea de fonduri europene, sănătate, dar şi educaţie.

Potrivit datelor transmise și de Inspecția Muncii sunt în total, stat şi privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, sugerează că foarte multe astfel de venituri mari apar în bazele de date ale ANAF şi Ministerului Finanţelor, dar nu şi în Revisal, la Inspecţia Muncii.

Cine sunt bugetarii din România care câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

Deși Guvernul caută bani pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei, un angajat din cadrul Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a încasat în luna februarie suma 153.420 de lei, de 6 ori mai mult decât indemnizația președintelui Klaus Iohannis.

Nu este singurul bugetar cu încasări uriașe.

Printre cei care nu apar în Revisal, sunt militarii, structuri ale MAI, SRI, SIE, STS, SPP, parlamentarii, unii demnitari, primarii şi magistraţii. Aceaste categorii se bucură și de pensii speciale.

Guvernul ar urma să permită în continuare cumulul pensie-salariu

Interzicerea cumulului pensie-salariu nu ar mai fi posibilă, deși inițial s-a discutat și această variantă. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a spus că această soluție nu este una constituțională.

Guvernul trebuie să vină cu soluții pentru a acoperi gaura din buget, însă până acum liderii coaliției au ieșit în față cu propuneri blânde. Aceștia nu au mai făcut nicio referire legată de pensiile speciale, asta deși potrivit ultimelor date numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în februarie 2023, de 10.198. Cifrele au crescut cu 146 față de luna anterioară, potrivit datelor trimise de Casa Naţională de Pensii Publice. 

„Nu au nicio intenție să le desființeze. Au și obligație în PNRR pusă de noi și nu fac. Nu e certă suma, însă o să piardă în jur de un miliard de euro cu asta, chiar două. Clientela care primește pensii speciale, e chiar mai tare decât clientela de activi de partid”, a declarat Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, pentru Playtech.ro.

USR anunţa la începutul lunii aprilie că în doar o săptămână, peste 52.000 de oameni au semnat pentru desfiinţarea pensiilor speciale pe site-ul lansat de formațiunea politică. 

Zeci de angajați ai guvernului, printre bugetarii de lux care au și pensie și salariu

Unul dintre acești beneficiari este Florin Sergiu Dobrescu, care s-a pensionat din Ministerul de Interne în 2020, iar ulterior a fost numit secretar de stat în ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Potrivit declarației de avere, publicată anul trecut, Dobrescu a încasat o indemnizație anuală din partea Prefecturii Brăila de 30.407 lei. Totodată a încasat și venituri de la SC TIGER SECURITY SRL, BUCURESTI în valoare de 8.707 lei, la care se adaugă bonuri de masă în valoare de 1.200 de lei.

Pe listă este trecută și pensia de serviciu din MAI, în valoare de 100.692 de lei, adică 8.391 de lei pe lună.

Pe listă este trecut și Corvin Nedelcu care în prezent este secretar general al Ministerului Mediului, iar pe lângă venitul lunar, încasează și o pensie lunară de 3.750 de lei de la ministerul Apărării. Acesta a fost ofițer de armată și a lucrat în Serviciul de Protecție și Pază.

Potrivit ultimei declarații de avere completate în 2022, Corvin Nedelcu, secretare general al Ministerului Mediului a avut în 2022 un venit lunar care ajungea și la suma de 44.800 de lei.

A încasat de la Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Bucuresti venituri salariale 112.564 de lei, plus venituri de la  Administrația Națională de Meteorologie, București, adică 77.946 de lei anual. Lista nu se oprește aici. A încasat bani și de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa -73.548 de lei pe an.

Alte venituri: 

  • EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA, Ploiesti venituri contract mandat 37.323 RON
  • Banca de Import-Export a Romaniei, Bucuresti venituri salariale sau asimilate salariilor 231.049 RON
  • Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Bucuresti venituri salariale sau asimilate salariilor 7033 RON

Acesta mai încasează și o pensie din partea MAPN de 45.084 de lei, adică 3.757 de lei pe lună.

Ministerul Finanţelor analizează aplicarea unei cote de impozit de 16% în cazul veniturilor obţinute din surse publice şi care depăşesc 25.000 de lei pe lună.

Ar intra astfel veniturile din salarii, sporuri, indemnizaţii în CA-uri, pensii speciale etc. Cota de 16% se va aplica părţii de venit care depăşeşte 25.000 de lei pe lună, în timp ce pentru suma de până la 25.000 de lei ar rămâne impozitul de 10%.