Cât te costă, dacă ai primit moștenire o casă sau un apartament în România. Nimic nu e gratis, ce se întâmplă după câțiva ani
România se numără printre statele europene care înregistrează unul dintre cele mai ridicate procente de proprietari de locuințe, iar adesea oamenii transferă casele sau apartamentele de la o generație la alta, caz în care, din punct de vedere legal, vorbim despre instituția moștenirii.
Conform prevederilor Codului civil, moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
Este important de știut faptul că descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv. De asemenea, mai prevede legislația în materie, în lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă ai primit moștenire o casă sau un apartament?
Ei bine, odată ce am punctat detaliile de ordin general de mai sus, trebuie să vorbim și despre taxele notariale percepute într-o astfel de speță, iar aici ne interesează taxa de succesiune.
„Dacă au trecut 2 ani sau mai mulți de la deces, costurile dezbaterii moștenirii persoanei decedate cresc substanțial din cauza impozitului suplimentar datorat statului. Astfel, costurile sunt mai mici dacă dezbateți succesiunea în mai puțin de 2 ani de la deces.
Succesiunea se poate dezbate oricând; legea nu impune o limită de timp. Însă, Codul fiscal prevede un termen de maxim 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit către stat„, conform celor explicate de notari.pro.
Tot potrivit sursei citate, „costurile dezbaterii unei succesiuni sunt compuse, în principal, din: onorariul notarial pentru dezbaterea moșteniri și impozitul datorat statului”.
Concret, pentru a avea o idee legată de costuri, dacă vorbim despre o valoare a bunurilor de la 30.001 lei la 60.000 lei, onorariul notarului se ridică la 486 lei + 0,6% pentru ceea ce depăşeşte 30.001 lei.