25 apr. 2023 | 14:52

Când scad prețurile la alimente. Declarația care dă speranțe românilor

ULTIMA ORĂ
Când scad prețurile la alimente. Declarația care dă speranțe românilor

Inflația prețurilor la produsele alimentare va începe să se atenueze în a doua jumătate a acestui an, a declarat marți Francois Villeroy de Galhau, responsabilul francez cu politica monetară al BCE, afirmând că atunci va da roade o scădere a prețurilor la recolte.

Când va scădea inflația globală

Villeroy a declarat pentru postul de radio RTL că BCE va reuși să coboare inflația globală la aproximativ 2% până în 2025 și „probabil” spre sfârșitul anului 2024.

Banca Centrală Europeană va adăuga aproape sigur 25 de puncte de bază la rata dobânzii la depozite pe 4 mai și apoi o va duce la 3,50% sau mai mult în iunie, deoarece inflația de bază rămâne în mod persistent ridicată, potrivit economiștilor , scrie Reuters.

Într-un raport anual adresat președintelui francez Emmanuel Macron și publicat luni, Villeroy a declarat că Banca Centrală Europeană este justificată să mențină politica monetară restrictivă, fără a exista niciun semn că presiunile inflaționiste subiacente cedează.

Raport privind creșterea insecurității alimentare

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în întreaga lume, a declarat luni Banca Mondială într-un raport privind creșterea insecurității alimentare.

„Informațiile din ultima lună dintre decembrie 2022 și martie 2023 pentru care sunt disponibile date privind inflația prețurilor la alimente arată o inflație ridicată în aproape toate țările cu venituri mici și medii, cu niveluri de inflație mai mari de 5% în 70,6% dintre țările cu venituri mici, 90,9% dintre țările cu venituri medii inferioare și 87,0% dintre țările cu venituri medii superioare, iar multe dintre acestea se confruntă cu o inflație de două cifre”, se arată în raport.

În plus, 84,2% dintre țările cu venituri ridicate se confruntă cu o inflație ridicată a prețurilor la alimente, cele mai afectate țări fiind cele din Africa, America de Nord, America Latină, Asia de Sud, Europa și Asia Centrală, a adăugat raportul.

După ce Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, politicile comerciale impuse de țări au crescut vertiginos, potrivit Băncii Mondiale.

Criza alimentară globală a fost agravată de numărul tot mai mare de restricții comerciale impuse de diverse țări, în condițiile în care 23 de țări au implementat 29 de interdicții la exportul de alimente, iar 10 au implementat 14 măsuri de limitare a exporturilor, la data de 13 martie, a adăugat aceasta.

În timp ce Asia de Est, Pacificul, America Latină, Caraibe și Asia de Sud au înregistrat o revenire la nivelurile de investiții de dinaintea pandemiei, Europa și Asia Centrală au înregistrat angajamente de investiții mai mici din cauza războiului din Ucraina și a crizei energetice aferente, a adăugat instituția.