25 apr. 2023 | 09:59

Alertă de tsunami, după un cutremur de 7,3 grade pe Richter. Oamenii au fugit din case, în toiul nopții

ULTIMA ORĂ
Alertă de tsunami, după un cutremur de 7,3 grade pe Richter. Oamenii au fugit din case, în toiul nopții

A fost emisă o alertă de tsunami, pentru două ore, după un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, pe coasta de vest a insulei indoneziene Sumatra. Oamenii au intrat în panică și au fugit din casele lor, în toiul nopții, pentru a se îndrepta către zone mai înalte.

Sirenele de avertizare de tsunami au sunat în toiul nopții

Alarma de tsunami, ce a durat două ore, a fost declanșată după ce s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, în cursul nopții, în jurul orei locale 3:00, adică luni, ora 23.00, ora României, la o adâncime de 15,5 kilometri. Seismul a fost urmat de mai multe replici.

Locuitorii din Padang, oraș de pe coasta de vest a Sumatrei, au intrat în panică și au fugit din casele lor, la care s-au întors după ce a fost ridicată alarma.

„Am fugit pentru că am auzit că e tsunami. Mi-am adus cu mine doar familia, nu am adus nimic altceva”, a spus un locuitor din Padang.

Autoritățile, îndemn pentru unii dintre localnici

În ciuda ridicării alarmei de tsunami, agenția națională pentru răspuns la dezastre a îndemnat locuitorii să rămână în alertă și să se asigure că ieșirile din locuințe au rămas deblocate pentru situația în care ar trebui să se grăbească din nou să se adăpostească în locuri mai înalte.

„În special pentru persoanele care locuiesc în zonele de coastă, dacă are loc un cutremur care durează mai mult de 30 de secunde, vă rugăm să vă duceți imediat într-un loc mai înalt, în anticiparea posibilității unui tsunami”, a îndemnat agenția.

Potrivit agenției naționale pentru răspuns la dezastre, nu au fost înregistrate victime, dar au fost întreruperi de energie electrică în unele părți ale insulelor Mentawai, care au fost cele mai apropiate de epicentru.

Seismul a avut mai multe replici, iar un mareometru de pe insula Tana Bala, în largul coastei vestice a Sumatrei, a înregistrat o creștere de 11 centimetri a nivelului apei după cutremurul principal.

Padang și provincia Sumatra de Vest au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richer în anul 2009. Atunci au murit peste 1.100 de persoane, au fost rănite multe altele şi au fost înregistrate distrugeri pe scară largă.

Indonezia se confruntă frecvent cu seisme, deoarece este situată de-a lungul așa-numitului Inel de Foc al Pacificului, o zonă activă din punct de vedere seismic, unde se întâlnesc diferite plăci ale scoarței terestre.