25 apr. 2023 | 09:13

Informația dimineții pentru pensionarii din câmpul muncii: ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul, decizia Guvernului

ACTUALITATE
Informația dimineții pentru pensionarii din câmpul muncii: ce se întâmplă cu cumulul pensiei cu salariul, decizia Guvernului

După ce s-a bătut mult timp apa-n piuă pe interzicerea cumului pensiei cu salariul, cu doar mici excepții, se pare că, între timp, s-a schimbat schimbarea, după cum se poate observa în cea mai recentă Ordonanță a Guvernului.

În efortul autorităților române de a reduce cheltuielile și necesarul bugetar, pe parcursul zilei de ieri, s-au luat mai multe decizii economice ce urmează să fie incluse într-o iminentă ordonanță a Guvernului. Printre ele, ar fi trebuit inclusă și interzicerea cumului pensiei cu salariul, mai ales în cazul magistraților. Între timp, s-a renunțat la acea inițiativă, după ce oficialii UDMR au insistat pe faptul că o astfel de măsură nu ar putea să treacă de Curtea Constituțională.

Cum se reduc cheltuielile la stat

În aceeași ședință de guvern, s-a decis înghețarea angajărilor la stat și reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii de 10%. În teorie, este vorba de o serie de măsuri de austeritate menite pentru a acoperi gaura din bugetul de stat de aproximativ 20 de miliarde de lei. Toți miniștri au fost rugați să prezinte planuri clare în acest scop, dar mai mulți au refuzat, insistând pe faptul că nu au de unde și cum să facă economie.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat o reducere cu 6% a cheltuielilor. Conform datelor obținute de Antena 3 CNN, în cadrul măsurilor de austeritate, premierul a insistat pe un singur aspect, să nu existe micșorări de salarii la nimeni. În același timp, până la adoptarea unei noi legi a salarizării, oficialul a insistat pe faptul că nu se vor mai aplica alte creșteri salariale.

În același timp, s-a decis oprirea tuturor angajărilor în rândul bugetarilor de la stat și reducerea cu 10% a cheltuielilor de la bunuri și servicii. Revenind la cumulul pensiei cu salariul, aparent, nu s-a renunțat complet la acea inițiativă, dar coaliția a decis că o astfel de schimbare nu se poate aplica prin ordonanță de urgență, ci doar printr-o lege care ar urma să fie votată în Parlament și promulgată de Președinte.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele