25 apr. 2023 | 08:04

Ungaria pierde teren în fața Uniunii Europene. Deciziile lui Viktor Orban au costat Budapesta 22 de miliarde de euro

ULTIMA ORĂ
Ungaria pierde teren în fața Uniunii Europene. Deciziile lui Viktor Orban au costat Budapesta 22 de miliarde de euro

Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, a anunțat că s-a ajuns la un „acord tehnic” cu Comisia Europeană referitor la reformele judiciare solicitate de Bruxelles, cu speranța că acest lucru va duce la deblocarea fondurilor europene în viitorul apropiat.

Ministrul Justiției din Ungaria, despre „acordul tehnic” cu Comisia Europeană

În timpul unei întâlniri la Bruxelles, Judit Varga a declarat că negocierile tehnice au fost finalizate şi acum aşteaptă decizia întregii Comisii.

„Cred că, prin acest rezultat de astăzi, putem să respectăm agenda propusă de (negociatorul Tibor, n.r.) Navracsics, şi anume că în a doua jumătate a acestui semestru să putem intra cu adevărat în procedura de obţinere a fondurilor de coeziune, a unei părţi a fondurilor de coeziune”, a spus ministrul ungar.

Aproape 22 de miliarde de fonduri de coeziune, suspendate de UE pentru Ungaria

Aproape 22 de miliarde de fonduri de coeziune au fost suspendate de Uniunea Europeană pentru Ungaria pentru perioada 2021 – 2027, până când Budapesta implementează reformele necesare, inclusiv cele referitoare la independenţa justiţiei.

De asemenea, aceste reforme se numără printre condițiile pentru plata subvenţiilor europene din planul de redresare post-COVID al Ungariei în valoare de 5,8 miliarde de euro. Conform purtătorului de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, discuţiile dintre Judit Varga și comisarul pentru justiție Didier Reynders s-au concentrat mai ales pe aceste fonduri.

În plină criză economică şi având cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, de peste 25% în luna martie, Ungaria are nevoie urgentă de aceşti bani.

Bruxelles-ul a stabilit o foaie de parcurs foarte strictă, cu 27 de „super etape”, dintre care câteva vizează consolidarea independenţei justiţiei şi „eliminarea abuzurilor de influenţă”. Printre măsurile recomandate este vorba mai ales de consolidarea puterii Consiliului Naţional al Magistraturii (OBT) „pentru a limita deciziile arbitrare în gestionarea tribunalelor”, reformarea modului de funcţionare a Curţii Supreme şi punerea în conformitate cu legislaţia europeană.

În ciuda faptului că există o nevoie urgentă pentru aceşti bani, activiştii anticorupţie sunt îngrijoraţi de transformarea „iliberală” a Ungariei sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban şi nu sunt prea optimişti în privinţa reformelor judiciare.