29 apr. 2023 | 07:55

Filme foto de 100 de ani, descoperite într-un ghețar din Antarctica: de ce sunt speciale

ACTUALITATE
Filme foto de 100 de ani, descoperite într-un ghețar din Antarctica: de ce sunt speciale

Timp de mai bine de 100 de ani, o cutie plină cu negative foto despre existența cărora nu se știa a zăcut într-un bloc de gheață din Antarctica.

Surprinzător, aceasta nu s-a deteriorat prea mult, spre marea mirare a celor care au găsit bucățica de istorie.

Recent, Conservatorii New Zealand Antarctic Heritage Trust au dat peste cele 22 de negative de nitrat de celuloză expuse, dar neprocesate, în timpul unei încercări de a restaura o cabană veche de explorare. Nu mică le-a fost mirarea când când le-au procesat, în sfârșit, și au descoperit minunea.

filme-foto-expeditii-antarctica-100-ani

Care ar fi originea acestor negative fotografice

Se crede că negativele provin din timpul expediției lui Ernest Shackleton, din perioada 1914-1917, sub emblema Ross Sea Party.

Ross Sea Party a fost un grup care a rămas blocat în această cabană, în timpul unui viscol, după ce nava lor a explodat în larg, lăsându-i pe ei fără prea multe opțiuni, în acest sens.

În cele din urmă, bărbații au fost, într-adevăr, salvați, dar se pare că au uitat în urmă această cutie plină cu negative care a fost descoperită recent.

filme-foto-expeditii-antarctica-100-ani

Un conservator de fotografie a procesat cu atenție negativele pentru a dezvălui misterele istorice ce se află ascunse în fiecare cadru.

Deși ușor deteriorate, imaginile incredibile oferă, fără dar și poate, o imagine rară a noțiunii de Antarctica, din trecut.

Directorul executiv al AHT, Nigel Watson, a spus, într-o declarație de presă: „Este primul exemplu de care sunt conștient, de negative nedevelopate de acum un secol, din epoca eroică a Antarcticii. Există puține imagini din acea expediție”.

Evident, imaginile sunt extrem de importante, din punct de vedere istoric, dar trebuie să remarcăm că ne arată aspecte interesante inclusiv cu privire la starea de fapt a gheții din Antarctica, din acea perioadă. Cu ajutorul lor, oamenii ar putea să compare trecutul cu prezentul, astfel încât să se înțeleagă mai bine încălzirea globală.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele