24 apr. 2023 | 14:55

Cele mai bune și mai proaste mâncăruri românești: topul care s-ar putea să te dezamăgească, dacă îți place mâncarea „ca la bunica”

ACTUALITATE
Cele mai bune și mai proaste mâncăruri românești: topul care s-ar putea să te dezamăgească, dacă îți place mâncarea „ca la bunica”

TasteAtlas, cunoscut și sub numele de „enciclopedia aromelor”, conține mai bine de 10.000 de alimente și băuturi din toate țările și, poate cel mai interesant, aici vei întâlni inclusiv alimente de factură românească.

În acest clasament apar, printre altele, supa de pui cu tăiței, ciorba de porc cu afumătură, ciorba de burtă sau ciorba de văcuță, ca unele dintre cele mai bune mâncăruri românești.

La categoria brânzeturi, urda românească pare să fie destul de apreciată. „Brânza este albă, ușor umedă, obținută din lapte maturat și se poate întinde ușor sub formă de granule. Are o aromă delicată de lapte de oaie și un gust acru unic, ușor sărat și picant”, se arată pe site, conform profit.ro.

Din acest clasament nu lipsește nici mujdeiul de usturoi, acesta situându-se pe locul întâi.

„Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi. Acesta este făcut din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, piper și apă. Usturoiul este pasat cu alte ingrediente, iar sosul este apoi servit, de obicei, cu pește sau cartofi prăjiți.

Mujdeiul poate avea o textură variabilă, de la lichidă la groasă”, scrie, de asemenea, TasteAtlas.

Pe locul doi se află plăcinta aromână, bulzul ciobănesc, ciorba rădăuțeană, sarmalele și plăcinta.

Salata de icre, salata de vinete și fasolea bătută sunt puse, la rândul lor, la rang de cinste.

„Netedă și cremoasă, această pastă de fasole se potrivește bine cu pâinea crocantă, măsline și ardei copți. Poate fi servită ca dip, tartinabil sau ca garnitură care însoțește preparate din carne sau pește. În Moldova, această pastă de fasole se numește fasole făcăluită și cere adăugarea de morcovi”, informează TasteAtlas.

Clasamentul celor mai proaste mâncăruri românești

În paralel, există și un clasament al celor mai proaste alimente românești, iar pe primul loc se află salata de castraveți.

„Salata se prepară, de obicei, dintr-o combinație de castraveți proaspeți, ceapă, ulei de măsline, sare, tarhon și oțet de cidru. Castraveții se taie felii subțiri și se amestecă cu ceapă tăiată felii, sare, tarhon, oțet și ulei.

Castraveții trebuie să fie bine acoperiți cu oțet și ulei. Această salată răcoritoare de vară trebuie servită imediat pentru ca bucățile de castraveți să nu se înmoaie. Poate fi consumată ca atare sau poate fi servită ca acompaniament la fripturi și preparate din pește”, arată site-ul.

Conform sursei menționate anterior, în clasamentul „negativ” apar și următoarele mâncăruri românești: chiftelele de pește, papricașul de pește, salata de varză, jumări, ciorba de praz, mămăliga cu lapte, ciorba de oase, urzicile cu usturoi, mămăliga sau ciorba de pește.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele