24 apr. 2023 | 11:55

Fenomenul bizar, observat de un astronaut: pădurile „de aur” din Peru, periculoase pentru planetă

ACTUALITATE
Fenomenul bizar, observat de un astronaut: pădurile „de aur” din Peru, periculoase pentru planetă

Deasupra Amazonului peruan, pădurile par să strălucească, dacă le privești din spațiu. Chiar dacă imaginea este una frumoasă, ea demonstrează că planeta noastră începe să se îmbolnăvească, încet și foarte sigur – iar această vină ne aparține.

Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale a făcut o fotografie a gropilor de prospectare a aurului, în timp ce se afla deasupra Peru, în Ajunul Crăciunului 2020.

După cum a explicat Observatorul Pământului NASA, gropile de prospectare constau din sute de bazine pline cu apă, înconjurate de zone de vegetație (inclusiv păduri) și noroi.

Deși fotografia a fost ușor editată pentru a îmbunătăți contrastul, a fost făcută cu o cameră digitală Nikon D5, des întâlnită în arta fotografiei.

Exploatarea aurului, o afacere „de milioane”

Exploatarea aurului reprezintă o afacere „de milioane” în Peru, al șaselea cel mai mare producător de metal prețios din lume.

Din păcate, o parte din această extracție este alimentată de mineritul ilegal, implicând procese distructive care devastează mediul.

Laolaltă cu defrișările extinse, pe o zonă aproximativ de dimensiunea orașului New York, acest fenomen contribuie la poluarea apelor din zonă.

Minerii de aur folosesc uneori mercur pentru a-și separa minereul de aur de sol și sedimente, adesea fără măsuri de siguranță adecvate.

Mercurul, în sine o neurotoxină puternică, se infiltrează în iazuri și poate fi apoi transformat în metilmercur chimic super-toxic prin procese microbiene ulterioare.

Aceasta a devenit o problemă esențială în Peru și în alte părți ale Americii de Sud. Pe lângă otrăvirea cu mercur și impactul asupra mediului, din cauza exploatării ilegale a aurului, comunitățile amazoniene au fost, de asemenea, supuse multor acte de violență.

La începutul anilor 1990, spre exemplu, un grup de mineri a intrat în satul Haximú din Brazilia și a masacrat 16 oameni, inclusiv un copil.

Mai recent, în 2020, doi alți oameni au fost uciși după o confruntare cu minerii, în nordul Braziliei.

Începând cu 2023, noul guvern al Braziliei a luat măsuri pentru a reprima exploatarea ilegală a aurului în pădurea tropicală amazoniană, dar problema continuă să persiste în America de Sud, inclusiv în Peru.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele