24 apr. 2023 | 08:30

Pensionarea anticipată în România fără penalizare. Restricția care a fost eliminată din lege

ACTUALITATE
Pensionarea anticipată în România fără penalizare. Restricția care a fost eliminată din lege

Pensionarea anticipată din România suferă modificări care aduc eliminarea unei restricții. Află care sunt condițiile de a te pensiona anticipat condițiile de a te pensiona anticipat fără penalizare.

Actual este folosit cadrul general de reglementare al pensiilor publice reprezentat de Legea nr. 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice. O modificare legislativă ar putea interveni asupra Legii nr.263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice având drept scop rezolvarea unei situații ca urmare a aplicării art.65, alin (5) și (6).

Din Legea nr.263/2010 reiese că persoanele care se pensionează în conformitate cu articolele anterior menționate le va fi interzis dreptul la muncă.

Pensionarea anticipată ar putea suferi modificări

Mai exact, cei care beneficiază de dreptul de a se pensiona cu reducerea vârstei standard cu 2 ani fără a penalizarea menționată la art.65 alin (4) se află în situația de a li se restricționa dreptul la muncă.

”Acest drept de pensionare anticipată pe care legiuitorul l-a acordat persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat Şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării sulfuros, desulfurarea benzinei, a țiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii fi a uleiurilor nu e o gratuitate nejustificată, e un drept obţinut în urma afectării şi degradării sănătăţii şi o compensare ca urmare a expunerii la factori de risc de o virulenţă deosebită.

Prin îngrădirea dreptului la muncă a acestor persoane care se pensionează anticipat fără niciun fel de penalizare din cauze de poluare gravă şi remanentă are de pierdut atât societatea în ansamblu cât şi angajatorii confruntaţi cu o penurie imensă de forţă de muncă”, reprezentând motivările modificării legislative.

Cei care au inițiat modificarea legislativă au mai precizat că persoanele care își găsesc un loc de muncă după pensionare ar putea desfășura o activitate care poate aduce bani atât la bugetul de stat, cât și la bugetul asigurărilor sociale de stat. Așadar, pensionarul reîncadrat în câmpul muncii va putea contribui atât la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, dar și prin impozitul pe salariu la bugetul statului. Noua modificare are drept scop eliminarea restricției de muncă pentru cei care beneficiază de pensionare anticipată.