Avertismentul dimineții pentru pensionarii din România: de ce nu avem un sistem de pensii sustenabil
Modul în care funcționează sistemul de pensii din România, pe lângă faptul că duce la discrepanțe fabuloase de venituri între pensionari, propagă un mecanism complet nesustenabil pe termen lung. Cu alte cuvinte, nu o să aibă cine să ne plătească pensia mai repede decât ai crede.
Departe de a fi prima oară când aflăm vești proaste legate de sistemul autohton de pensii, cel mai recent avertisment pe marginea subiectului a venit de la analistul economic Cristian Păun. Profesorul de la Academia de Studii Economice din Capitală, pe lângă faptul că a explicat de ce nu avem un sistem de pensii sustenabil pe termen lung, a tras atenția și asupra venitului infim al românilor după vârsta pensionării, deși au cotizat numeroase decenii la bugetul asigurărilor sociale.
Cum se calculează pensia unui român cu salariul mediul
În România, conform legislației în vigoare, un român cu salariul mediu pe economie care și-a plătit toate dările la stat, ajunge la pensie să primească înapoi aproximativ o treime din banii pe care i-a contribuit la sistemul de pensie.
Dacă un român cu salariul mediu pe economie contribuie în fiecare lună la stat, la vârsta pensionării, va primi înapoi aproximativ o treime din banii dați. Celelalte două treimi nu fac decât să reconfirme nivelul de nesustenabilitate.
Ideea de bază este că ar trebui să existe un sistem care să compenseze problemele structurale ale finanțelor pentru pensionari.
”Legat de sistemul public de pensii, el are nişte probleme structurale pentru care cu siguranţă vor trebui găsite soluţii. Trebuiau găsite demult soluţii, pentru că nu poţi să repari probleme structurale cu nişte soluţii disperate, de peticeală, pe termen scurt.
Deci noi avem speranţa medie de viaţă care creşte, avem natalitatea care scade, avem migraţia, ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de oameni şi raportul dintre angajaţi şi salariaţi care începe să scadă chiar sub raportul de 1 la 1”, a adăugat analistul.
”Până acum, dacă ai avut salariul mediu de 4.300 de lei, primeşti un punct de pensie, ceea ce e foarte puţin, dacă ne uităm cu cât se contribuie pe un salariu mediu toată viaţa, 35-40 de ani.
Şi, apoi, tu primeşti cam o treime astăzi, pe acel raport de 1 la 1. Orice înrăutăţire a acestor lucruri face ca punctul de pensie, şi tot ceea ce primim noi în final din toată contribuţia vreme de 40 de ani la pensie, să scadă”, a concluzionat oficialul român, potrivit antena3.ro
”Astăzi primim o treime din bani. Dacă noi azi am începe să adunăm de la un salariu mediu banii cu care contribuim lună de lună şi actualizăm cu o rată de dobândă, suma finală primită pe speranţa de viaţă, cu o mică diferenţă la femei şi bărbaţi, pierdem două treimi din aceşti bani, adică statul nu ni-i mai dă într-un final. Şi, atunci, acest sistem este nesustenabil.
Avem foarte multă populaţie activă care nu munceşte, deci avem peste 8 milioane de persoane, iar dintre ei, dacă ne uităm la contractele de muncă în Revisal, muncesc vreo cinci milioane., a concluzionat economic Cristian Păun.