22 apr. 2023 | 20:52

Cât costă întreținerea unei mașini în diferite țări din Europa, Elveția bate recordul. Ce sumă scoate din buzunar un român

AUTO
Cât costă întreținerea unei mașini în diferite țări din Europa, Elveția bate recordul. Ce sumă scoate din buzunar un român

Autoturismul reprezintă o necesitate și un plus de confort în prezent pentru foarte mulți dintre noi. Totuși, atunci când te gândești la ce costuri ajungi să întreții o mașină, decizia de a achiziționa una este grea de luat.

Deținerea unui autoturism nu reprezintă doar achiziționarea sa, dar și costul carburantului, taxelor și uzurii. Dacă ești unul dintre cei care au preferat să cumpere o mașină în rate, atunci costurile sunt și mai mari. Recent, a fost efectuat un studiu de piață în Europa care arată diferențele de costuri dintre țările de pe continent.

Întreținerea mașinii presupune costuri semnificative. Dacă din curiozitate la sfârșitul anului tragi linie și faci un total, cu siguranță vei rămâne uimit. Asigurarea, taxele, verificările periodice și piesele de schimb atunci când intervine uzura mașinii sau, mai rău, un accident, te costă sume impresionante.

Spre exemplu, spaniolii cheltuiesc în medie 1.044 de euro lunar, după cum se arată în studiul efectuat de LeasePlan pentru cele 22 de piețe europene. În baza acestor cheltuieli, Spania ajunge astfel pe locul al șaptelea al clasamentului alături de Irlanda, însă țări mai scumpe decât Franța, acolo unde costurile lunare ajung la 999 de euro/lună.

Slovacia urmează clasamentul cu 979 de euro lunar, România cu 975 de euro/lună, Polonia cu 927 de euro pe lună și Grecia, aflată pe primul loc în topul țărilor cu cele mai mici costuri de întreținere ale mașinii, unde elenii cheltuiesc lunar 905 euro.

Costurile la care ajungi lunar să întreții o mașină

La polul opus se află Elveția cu cel mai ridicat cost de întreținere care ajunge la 1.313 euro lunar, urmată de Norvegia cu 1.249 de euro, Olanda cu 1.166 de euro. Portugalia se află pe poziția a patra cu 1.160 de euro lunar, Cehia cu 1.14 de euro, Germania – 1.130 de euro, Belgia – 1.103 euro, Austria – 1.092 euro, Marea Britanie – 1.081 euro și Ungaria cu 1.077 de euro lunar.

Chiar dacă prețul la energie electrică a crescut considerabil, în continuare, mașinile electrice rămân o variantă mai ieftină atunci când vine vorba despre întreținere.

„În ciuda inflației prețurilor la energie, costurile de combustibil sunt încă semnificativ mai mici pentru mașinile electrice decât pentru cele pe benzină și diesel. Costurile de combustibil reprezintă 15% din costul total de proprietate al unui vehicul electric, în timp ce acest procent este cuprins între 23% și 28% pentru vehiculele pe benzină și diesel”, potrivit 65mays.

Chiar dacă prețul de achiziție al mașinilor electrice este mai mare în comparație cu cele cu combustie, concurența vine din partea mașinilor electrice mai compacte care întrec detașat mașinile convenționale.

„Mașinile electrice reprezintă cea mai bună modalitate de a-i proteja pe șoferi de scumpirea combustibilului. Din păcate, guvernele retrag prea devreme stimulentele pentru mașinile electrice, chiar și în țările cu obiective ambițioase de emisii zero. Această atitudine de interzicere fără plan va avea consecințe dezastruoase pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Avem nevoie de politici coerente, pe termen lung, pentru a ne asigura că mașinile electrice sunt alegerea preferată a tuturor șoferilor”, se arată în declarația directorului executiv al LeasePlan, Tex Gunning.