20 apr. 2023 | 16:30

Jens Stoltenberg, declarație fermă despre aderarea Ucrainei la NATO. „Permiteți-mi să fiu clar”

ULTIMA ORĂ
Jens Stoltenberg, declarație fermă despre aderarea Ucrainei la NATO. „Permiteți-mi să fiu clar”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în timpul vizitei sale în Kiev că viitorul Ucrainei este în Alianță și că obiectivul principal al acesteia este de a se asigura că țara invadată de Rusia va învinge în războiul declanșat de Vladimir Putin.

Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, în cadrul unei vizite la Kiev, că un plan de aderare pentru Kiev va fi discutat la un summit din iulie și că prioritatea Alianței este de a se asigura că Ucraina va învinge în războiul împotriva Rusiei.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, le-a spus Jens Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev.

Promisiunea lui Stoltenberg pentru Ucraina

De asemenea, secretarul general al NATO a promis un sprijin militar continuu pentru Ucraina, spunând că, până în prezent, aliații au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit un ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro doar în ceea ce privește sprijinul militar.

„Viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică, viitorul Ucrainei este în NATO, toți aliații sunt de acord cu acest lucru”, a subliniat Stoltenberg, precizând că tema aderării Ucrainei va fi un punct important pe ordinea de zi la summitul de la Vilnius din această vară.

Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că este timpul ca NATO să invite Ucraina să se alăture alianței și că Kievul dorește să știe când se va întâmpla acest lucru.

„Sunt recunoscător pentru invitația de a participa la summit, dar este de asemenea important pentru Ucraina să primească invitația corespunzătoare.

Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță, iar acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a spus Volodimir Zelenski.

De cealaltă parte, Moscova a reacționat cu un avertisment la vizita lui Jens Stoltenberg la Kiev. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO ar fi privită drept „un pericol grav și semnificativ” pentru securitatea Rusiei.

Peskov a mai spus că unul dintre cele mai importante obiective ale Rusiei în conflictul din Ucraina este acela de a împiedica această țară să adere la NATO.