20 apr. 2023 | 16:25

Argintul, mai rar decât ai crede: cât există în lume, cât e de util

ACTUALITATE
Argintul, mai rar decât ai crede: cât există în lume, cât e de util

Preferi aurul sau argintul? Fie minereu.

În ciuda faptului că cea mai mare pepiță de argint găsită vreodată cântărea aproximativ la fel ca un bizon adult, se crede că tot argintul din lume ar putea să se potrivească într-un cub de 55 pe 55 de metri. Interesant, acest cub este mai mare decât cel de aur, ceea ce este, de asemenea, destul de surprinzător.

Pe lângă faptul că apare în multe bijuterii, monede și chiar în vechile cuțite și furculițe ale bunicii tale, argintul este, de asemenea, extrem de util în medicină și electronică. De fapt, se crede că peste jumătate din cererea de argint din lume provine din aplicații industriale.

Aproape fiecare computer, telefon și mașină conține un pic de argint; poate fi folosit și în cerneală argintie, cum ar fi cipurile pentru dispozitive de identificare prin radiofrecvență (RFID). Acest metal strălucitor prețios ar putea chiar să-ți atârne de gât în timp ce citești asta.

Deci cât argint există?

În 2018 s-a estimat că peste 1,6 milioane de tone de argint au fost găsite de-a lungul istoriei. Tot acest argint ar încăpea într-un cub care măsoară 55 de metri pe fiecare parte.

Cu toate acestea, deoarece argintul este pe locul doi în lumea metalelor strălucitoare, este mult mai ușor de pierdut sau aruncat în comparație cu aurul și estimările sugerează că aproape 50% din acest argint a fost pierdut sau folosit în industrie.

Potrivit The Silver Institute, argintul a început să fie extras în Anatolia în jurul anului 3000 î.Hr. în ceea ce este acum Turcia, apoi mineritul a progresat în Grecia în 1200 î.Hr. și chiar a furnizat argint pentru monede în Atena. Mult mai târziu, în anul 100 d.Hr., majoritatea exploatărilor de argint au fost făcute în Spania, unde metalul era un articol comercial împreună cu mirodeniile parfumate. Mult mai târziu, argintul a fost descoperit în America, iar producția a crescut de la aproximativ 1,1 milioane la 2,2 milioane de kilograme (2,5 milioane până la 5 milioane de lire sterline) pe an până în anii 1870.

În prezent, cel mai mare producător mondial de argint este Mexic, cu aproximativ 5.600 de tone produse în 2020. La nivel global, aproape 25.000 de tone de argint au fost produse în 2020, Peru, China, Rusia și Chile fiind celelalte țări mari contributive.

În timp ce un cub de 55 pe 55 de metri ar putea să nu pară prea mult, există totuși o cantitate destul de mare de argint acolo. Se crede că Peru are cele mai mari rezerve de argint din lume, la aproximativ 93.000 de milioane de tone, în timp ce Australia și Polonia completează topul.