Avertismentul ANAF pentru românii care au PFA: situația în care rămâi cu datoriile, chiar dacă ai radiat persoana fizică autorizată
Foarte mulți români și-au făcut în ultimele decenii PFA-uri în speranța că vor intra în legalitate cu un fel de firmuliță fără angajați. Din păcate, există situații în care un SRL ar putea fi mai avantajos, mai ales când vine vorba de momentul în care vrei să-ți închizi firma din cauza datoriilor.
În cazul radierii unui PFA, datoriile acesteia nu se sting, ci doar se mută pe persoană fizică, sunt transferate automat pe numele titularului, care va fi nevoit să le achite. Alternativa este executarea silită a propriilor bunuri din cauza datoriilor acumulate în perioada în care ai avut PFA. Pe marginea acestui subiect, în urmă cu puțin timp, a venit o decizie finală de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ce se întâmplă cu datoriile unui PFA în cazul radierii
Motivul pentru care a fost necesară o decizie din partea ÎCCJ pe acest subiect este detaliat în Codul de procedură civilă Art. 520. ”Dacă, în cursul judecății, un complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție, al curții de apel sau al tribunalului, investit cu soluționarea cauzei în ultimă instanță, constatând că o chestiune de drept, de a cărei lămurire depinde soluționarea pe fond a cauzei respective, este nouă și asupra acesteia Înalta Curte de Casație și Justiție nu a statuat și nici nu face obiectul unui recurs în interesul legii în curs de soluționare, va putea solicita Înaltei Curți de Casație și Justiție să pronunțe o hotărâre prin care să se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizată.”
Ce spune decizia Înaltei Curți de Casație Justiție prin decizia 20/20.03.2023. „În interpretarea și aplicarea art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările și completările ulterioare, anularea obligației fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfășoară activități în mod independent, că urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligației fiscale de către persoană fizică în condițiile art. 23 alin. (3) și (4) din Codul de procedura fiscală.”
Alternativa la această situație este să îți înființezi un SRL, după cum îi spune și numele, ”societate cu răspundere limitată”, asociații răspund în limita a ce pun pentru a desfășura activitatea economică și nu cu toate bunurile personale, conform Fiscalitatea.ro.