21 apr. 2023 | 06:00

Mesajul dimineții pentru 5 milioane de pensionari: schimbarea radicală la Legea Pensiilor, confirmată oficial

ACTUALITATE
Mesajul dimineții pentru 5 milioane de pensionari: schimbarea radicală la Legea Pensiilor, confirmată oficial

Pensiile românilor vor suferi schimbări majore în perioada următoare, în urma unei recalculări agresive incluse în noua Lege a Pensiilor ce urmează să fie adoptată în curând.

Sistemul de pensii din România are mai multe probleme, cea mai importantă fiind lipsa de echitate între pensiile speciale și cele ale milioanelor de muritori. Pentru a rezolva acest aspect și pentru a se alinia, dintr-un punct de vedere, la angajamentele autorităților stabilite prin PNRR, președintele interimar al Senatului a vorbit în această săptămână despre efortul adoptării unei noi legi a pensiilor.

Legea pensiilor 2023, adoptată în curând

„Eu am convingerea că în această sesiune parlamentară ( va fi adoptat proiectul – n.red). Forma finală va fi pe baza acestui feedback instituţional. De când avem noi acest PNRR, în presa din România auzim zilnic că se pierd bani din PNRR.

Nu trebuie tăiate, trebuie impozitate, trebuie găsită acea formulă, agreată, toata lumea politică am ajuns foarte clar cu toţii  la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale, nimeni nu este de acord ca o pensie să nu fie mai mare decât ultimul salariu în plată.

Ne-am asumat acest angajament de reformă a acestor pensii. De data aceasta se analizează toate opţiunile, formulele, ţinând cont de impactul pe care amendamentele le vor avea, mai avem puţină răbdare nu vrem să ne reproşăm că din grabă ne-am dat cu stângul în dreptul, pensiile speciale trebuie clar ajustate.” a declarat Alina Gorghiu.

Cu această ocazie, oficialul parlamentar a insistat și pe faptul că pensiile militarilor nu ar trebui sub nicio formă clasificate ca fiind pensii speciale.

”În toată Europa, militarii au un statut special, dar nu în sens peiorativ, ci graţie profesiei, graţie contribuţiei la sistemul de securitate din România şi restul ţărilor, trebuie făcută analiza separat şi argumente există. Cred că aici vorbim de un consens la nivelul coaliţiei.

Dacă ne uităm la tabelul cu responsabilii, în dreptul pensiilor de serviciu responsabil este Ministerul Muncii. Asta e realitatea, Când ţi-ai asumat răspunderea de ministru al muncii ştiai că ai şi pensiile de serviciu, că ai şi legea salarizării de elaborat, sunt jaloane în PNRR, va trebui să punem cu toţii umărul, să avem o lege bună, croită bine pentru că ne va afecta pe toţi.”, a mai precizat Alina Gorghiu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele