20 apr. 2023 | 10:42

O pensionară din Rusia, sancționată după ce a spus că Zelenski este un „tânăr chipeș”. Amenda pe care a primit-o

ULTIMA ORĂ
O pensionară din Rusia, sancționată după ce a spus că Zelenski este un „tânăr chipeș”. Amenda pe care a primit-o

O pensionară din Rusia, în vârstă de 70 de ani, a fost sancționată după ce a spus, printre altele, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „tânăr chipeș”. Femeia a fost acuzată de „discreditarea” armatei ruse și a primit o amendă.

Ce a spus pensionara

Rusoaica în vârstă de 70 de ani, Olga Slegina, a spus în luna decembrie a anului trecut că președintele Ucrainei, acum în vârstă de 45 de ani, este un „tânăr chipeș”.

Pensionara a făcut această afirmație în timpul unei discuții pe care a purtat-o la cină cu o femeie din Odesa, Ucraina, la un centru de sănătate din Nalchik, în apropiere de Georgia. Atunci, pensionara a apreciat și că Zelenski, fost actor și comic, are un bun simț al umorului.

Discuția dintre cele două femei a pornit de la pronunțarea corectă a unui cuvânt ucrainean pentru un tip de pâine regională. O chelneriță, Natalya Zakharova, s-a alăturat conversației „pline de umor”, pe 24 decembrie și, potrivit unor surse diferite, l-a numit pe Zelenski „urât” și „ciudat”.

Olga Slegina a ignorat comentariile și ar fi spus: „Toată lumea obișnuia să râdă la glumele lui” și „Ucrainenii din republica dumneavoastră nu strigă Glorie Ucrainei, așa cum facem noi la Moscova?”.

Pensionara, reclamată la poliție

La trei zile după această conversație, Olga Slegina a fost abordată de un bărbat îmbrăcat în civil în legătură cu afirmațiile ei. Acesta i-a spus că trei persoane au reclamat-o la poliție.

Pensionara în vârstă de 70 de ani a fost urcată într-o mașină de poliție și condusă la o secție. Oamenii legii au spus că femeia l-ar fi lăudat pe Volodimir Zelenski, iar femeia a spus că a făcut doar o remarcă despre aspectul acestuia.

Olga Slegina a fost interogată și i s-a cerut să semneze un document, pe care nu l-ar fi putut citi bine din cauza cataractei de care suferă. Ea a declarat că nu înțelegea ce se întâmplă și că dorea ca totul să se termine cât mai repede.

Femeia a mai spus că i-au fost modificate afirmațiile și că nu a putut participa la proces din cauza unor probleme de sănătate. Însă, judecătorul care a prezidat ședința de judecată a declarat că pensionara nu a avut un motiv întemeiat pentru amânarea ședinței.

„Slegina nu este la terapie intensivă. Ea merge, trăiește, este sănătoasă”, a spus judecătorul, potrivit Daily Mail.

Amenda primită de pensionară

Conform Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, cu sediul la Moscova, femeia a primit o amendă de 40.000 de ruble, sumă ce este echivalentă cu aproximativ 450 de euro. Pensionara ar intenționa să conteste sancțiunea.

În cadrul unei audieri la Tribunalul din Moscova, care ar fi durat doar cinci minute, pensionara a fost acuzată în temeiul legilor privind „cenzura de război” introduse în luna martie a anului trecut.

Femeia a fost reprezentată de un avocat din partea OVD-Info, un proiect media rusesc independent de apărare a drepturilor omului care are ca scop combaterea persecuției politice.

Legile de cenzură au fost introduse în martie 2022 pentru a prevedea amenzi administrative uriașe pentru persoanele care discreditează forțele armate ale Rusiei și operațiunile acestora.