20 apr. 2023 | 09:15

Restricții la importurile de cereale din Ucraina și bani pentru agricultori. Condiția impusă de Uniunea Europeană. Update

ULTIMA ORĂ
Restricții la importurile de cereale din Ucraina și bani pentru agricultori. Condiția impusă de Uniunea Europeană. Update

Uniunea Europeană reacționează la decizia mai multor țări de a suspenda unilateral importul de cereale ucrainene. Comisia Europeană pregătește măsuri printre care se numără impunerea unor restricții referitoare la acesta și oferirea unor bani agricultorilor.

Condiția Uniunii Europene pentru a soluționa scandalul cerealelor ucrainene

Update joi, 20 aprilie 2023, ora 09:15. Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, Comisia Europeană cere Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Bulgariei să ridice interdicția referitoare la importurile de grâne ucrainene. Abia după îndeplinirea acestei condiții, Bruxelles-ul poate impune această măsură în bloc, inclusiv pentru România, până la data de 5 iunie.

Dacă nu vor îndeplini condiția impusă de Comisia Europeană, cele cinci state afectate vor pierde și noul pachet de sprijin pentru fermieri, cu o valoare totală de 100 de milioane de euro, conform ministrului Agriculturii. Oficialul a discutat prin videoconferință cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a spus că măsurile unilaterale luate de cele patru țări în privinţa importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei.

„Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări compus din 100 de milioane de la intervenţia de criză a CE, urmând că această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în dată de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a spus Petre Daea.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, decizii în criza cerealelor

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina. Blocul comunitar s-a organizat pentru a-i permite Kievului să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă.

Însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea-soarelui din Ucraina, din cauza unor probleme logistice, ceea ce a determinat scăderea preţurilor la produsele locale.

Presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la criza cerealelor ucrainene a crescut după ce Polonia și Ungaria au anunțat în weekend că interzic importurile acestor mărfuri și după ce alte țări, printre care se numără și România, au anunțat că iau în calcul astfel de hotărâri.

Ungaria va extinde această măsură referitoare la cerealele ucrainene la zeci de produse agroalimentare, precum făină, miere, ulei și carne. La rândul ei, Bulgaria a impus o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit.

​România va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale ucrainene ce tranzitează țara și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din statul vecin invadat de Rusia. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a transmis aceste măsuri omologului său ucrainean, Mykola Solsky.

Reacția Uniunii Europene. Măsurile propuse

În acest context, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinant, a spus că Bruxelles-ul propune sprijinirea agricultorilor care au de suferit în urma acestei situaţii, prin acordarea unui al doilea pachet financiar, în valoare de 100 de milioane de euro. Ea a amintit că au fost acordate deja 56,3 milioane de euro pentru cei mai afectați producători.

De asemenea, Comisia Europeană a informat că va adopta „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, mai ales grâu, porumb, semnințe de floarea-soarelui și de rapiță. Potrivit regulamentului, Uniunea Europeană poate restricționa în sensul de a limita importul de produse în tot blocul comunitar sau într-o parte a acestuia, permițând în același timp tranzitul.

Totodată, Executivul comunitar intenționează să demareze o investigaţie referitoare la alte  posibile produse ucrainene sensibile.

Vicepreşedintele Executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, are programată, miercuri după-amiaza, o discuție despre aceste propuneri cu miniştrii responsabili din ţările din Uniunea Europeană cele mai afectate de creşterea importurilor ucrainene – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum şi cu omologul ucrainean.