19 apr. 2023 | 10:21

Probabil cel mai important motiv să fugi din România, confirmat în cifre exacte: suntem pe ultimul loc în Europa

ACTUALITATE
Probabil cel mai important motiv să fugi din România, confirmat în cifre exacte: suntem pe ultimul loc în Europa

În ultimul deceniu, populația României a scăzut cu peste un milion de persoane. Deși natalitatea negativă și speranța de viață de pe meleaguri mioritice par principalii responsabili pentru această situație, de fapt, românii fug spre un viitor mai bun peste graniță.

Românii câștigă puțin, așa pare să fi fost dintotdeauna. Au existat și vor exista întotdeauna români bogați pe aceste pământuri, dar mare majoritatea, cei mai mulți dintre noi, o duc rău sau foarte rău, iar prima soluție care le vine în minte este fuga spre occident. În cazul în care te întrebi dacă se justifică acest efort, este suficient să arunci o privire pe cel mai recent raport al Eurostat, institutul european de statistică.

Cât se câștigă în România, dar în occident

Un român în România câștigă de 3-4 ori mai puțin decât același român în Italia. Singura țară aflată într-o situație similară cu ce se întâmplă pe meleaguri mioritice din punct de vedere financiar este Bulgaria.

În 2022, costul mediu orar al forței de muncă în UE a fost de 30,5 euro în 2022 și de 34,3 euro în întreaga zonă euro, în creștere față de 29 de euro în UE și 32,8 euro în zona euro înregistrați în 2021, după cum transmite agenția italiană ANSA, citată de profit.ro. Astfel, vorbim de o creștere de aproximativ 5% de la un an la altul.

Italia este discret sub media europeană, cu 29,4 euro, dar chiar și așa, respectiva valoare este de 3 – 4 ori mai mare decât realitatea din România sau Bulgaria. Ca referință, costul mediu al orei de muncă în țara noastră este de 9,5 euro. Singurii care sunt mai jos decât noi în privința veniturilor sunt bulgarii cu 8,2 euro.

Fără să surprindă pe nimeni, cea mai mare leafă o primesc locuitorii din Luxemburg, unde salariul mediu este de 50,7 euro pe oră. Urmează Danemarca cu 46,8 euro pe oră și Belgia cu 43,5 euro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele