18 apr. 2023 | 09:52

Vladimir Putin, pe frontul din Ucraina. Ce ar fi făcut președintele rus în Herson și Lugansk

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin, pe frontul din Ucraina. Ce ar fi făcut președintele rus în Herson și Lugansk

Vladimir Putin ar fi făcut o vizită pe frontul din Ucraina, în regiunile Herson și Lugansk, anexate ilegal de Rusia în urma unor referendumuri nerecunoscute la nivel internațional. Anunțul a fost făcut, marți, de Kremlin, care nu a precizat când a avut loc acest eveniment.

Ce ar fi făcut Vladimir Putin în Ucraina

Preşedintele rus s-ar fi întâlnit în Ucraina cu comandanți militari și s-ar fi interesat de situația de front. Conform Kremlinului, în Herson, regiune controlată parțial de Rusia, Vladimir Putin ar fi participat la o întâlnire a comandamentului militar.

De asemenea, Vladimir Putin ar fi primit rapoartele comandanţilor forţelor aeriene şi grupului armat „Dnepr” (Nipru), precum şi pe cele ale altor ofiţeri superiori, care l-ar fi informat în legătură cu situaţia din regiunile Herson şi Zaporojie.

Trupele lui Vladimir Putin s-au retras din regiunea Herson, în luna noiembrie a anului trecut. Acestea și-au consolidat poziţiile pe malul opus al fluviului Nipru, în aşteptarea contraofensivei ucrainene.

Totodată, liderul rus ar fi vizitat sediul Gărzii Naţionale din regiunea Lugansk, o altă parte a Ucrainei anexată ilegal de Moscova anul trecut. La întâlnirea de la sediul „Dnepr”, Vladimir Putin i-ar fi cerut armatei părerea cu privire la situaţia din direcţiile Herson şi Zaporojie şi să facă schimb de informații.

Cel mai recent, președintele rus Vladimir Putin a vizitat regiuni ucrainene controlate de armata sa la data de 19 martie, când a mers la Mariupol.

Lavrov: Rusia vrea încheierea războiului cât mai curând posibil

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni, în timpul unei vizite în Brazilia, că Rusia vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil. Oficialul a spus de mai multe ori că orice soluţionare a conflictului trebuie să recunoască „realităţile” anexării sale unilaterale a patru provincii ucrainene.

„Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat”, a spus Serghei Lavrov, precizând că Occidentul și NATO nu contribuie la acest lucru.

Ministrul rus a acuzat Statele Unite ale Americii și Europa că nu își îndeplinesc obligaţiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă. Oficialul a făcut astfel o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, ce au încheiat conflictul din estul Ucrainei. Actualul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că aceste acorduri au fost „concesii”.