17 apr. 2023 | 11:33

Se schimbă toate pensiile: unele vor fi tăiate, alți pensionari vor primi bani în plus

ACTUALITATE
Se schimbă toate pensiile: unele vor fi tăiate, alți pensionari vor primi bani în plus

Sistemul de pensii din România urmează să intre într-o puternică reformă, atât la nivelul pensiilor publice, cât și la cel al pensiilor speciale.

Conform celor transmise de guvernanții noștri, anul acesta vom avea parte de noi măsuri pentru cei aproximativ cinci pensionari ai țării, fie ei beneficiari ai sistemului public de pensii sau al celui de pensii speciale.

În principiu, trebuie să ne așteptăm la măsuri de reformă în sistemul public, în sensul în care inechitățile ar urma să fie înlăturate, iar cu privire la sistemul de pensii private, pensionarii se pot aștepta chiar la situația neplăcută în care își vor vedea diminuate veniturile într-o manieră destul de dură.

Se știe deja când vor fi tăiate pensiile foarte „grase”

Știm cu toții că oficialii din Comisia Europeană nu sunt de acord cu sistemul nostru de pensii speciale și ne impun desfășurarea unor reforme pentru a putea să beneficiem de banii disponibili pentru investiții prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Tot ceea ce am punctat mai sus este deja cunoscut opiniei publice, noutatea constă în faptul că aceste modificări legislative privind banii pensionarilor ar urma să apară în această vară.

Până acum nu aveam un orizont de timp în care să ne așteptăm la aceste reforme, dar conform unor surse realitatea.net, schimbările la pensii își vor face simțită prezența în luna iunie.

O altă decizie importantă îi va afecta pe pensionarii care muncesc după ieșirea la pensie într-o instituție de stat. Nu va mai fi posibil să beneficieze de bani de două ori de la stat, și prin pensie și salariu de bugetar.

„Interzicerea cumului pensie cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil care trebuie discutat cu atenţie pentru că vorbim de mai multe categorii. Nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani şi care o viaţă au contribuit într-un sistem şi Constituţia le garantează dreptul şi la muncă şi la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”, a ținut să precizeze ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.