17 apr. 2023 | 12:52

Orașul falit din România, este atât de sărac că pâinea este exponat de lux în vitrine. Abia mai are 6.000 de locuitori, dar e mai mare decât București, Cluj și Timișoara la un loc

ACTUALITATE
Orașul falit din România, este atât de sărac că pâinea este exponat de lux în vitrine. Abia mai are 6.000 de locuitori, dar e mai mare decât București, Cluj și Timișoara la un loc

În ciuda faptului că se poate numi orașul falit al României, suprafața acestuia este mai mare decât cea a Bucureștiului, Timișoarei și Clujului la un loc. Chiar dacă numără o întindere atât de mare, acest oraș numără doar câteva mii de locuitori.

Județul Suceava cuprinde și orașul care se întinde pe o suprafață de 594 de kilometri pătrați. Orașul Broșteni se poate astfel lăuda cu o suprafață de două ori și jumătate mai mare decât cea Bucureștiului. Capitala României se întinde pe o suprafață de 228 de kilometri pătrați și numără peste două milioane de locuitori, însă numărul acestora poate fi și mai mare, având în vedere că mulți români locuiesc aici fără acte sau fac naveta din comunele din jur.

orașul falit

Orasul Brosteni este cel mai mare ca intindere din Romania

Legea 83 este cea cu ajutorul căreia sute de comune au devenit localități urbane, astfel că Broșteni devenea oraș în anul 2004. Orașul din Bucovina se regăsește pe valea Bistriței și în ciuda suprafeței sale foarte mari, acesta numără doar 5.506 locuitori, potrivit ultimului recensământ efectuat în România. Din punct de vedere al numărului de locuitori, acesta se clasează pe cel de-al șaselea loc într-un top al orașelor din Suceava după populație.

Orașul falit care întrece marile orașe din România în ceea ce privește suprafața

Din punct de vedere al suprafeței, pe primul loc se clasează orașul Broșteni din județul Suceava cu o suprafață de 594 de kilometri pătrați, locul secund este ocupat de Vișeu de Sus din județul Maramureș cu o suprafață de 443 de kilometri pătrați, iar cel de-al treilea loc este ocupat de orașul Săcele din județul Brașov cu o suprafață de 320 de kilometri pătrați.

La polul opus, cele mai mici orașe după suprafață clasează Plopeni din județul Prahova pe primul loc cu doar 4,74 kilometri pătrați, pe cel de-al doilea loc se află Dărăbani din județul Botoșani cu 3,4 kilometri pătrați, iar cel de-al treilea loc este ocupat de Abrud din județul Alba cu numai 3,2 kilometri pătrați.

Broșteni este un simplu oraș de munte, format în mare parte din case. În mijlocul orașului se regăsește un singur complex de blocuri care a fost construit pentru angajații fostelor mine din zonă, însă economia orașului face ca până și o pâine să reprezinte un lux.