14 apr. 2023 | 17:17

Oamenii de știință au descoperit o gaură pe fundul mării. Are scurgeri de apă și s-ar putea să nu fie de bun augur

ULTIMA ORĂ
Oamenii de știință au descoperit o gaură pe fundul mării. Are scurgeri de apă și s-ar putea să nu fie de bun augur

Oamenii de știință au descoperit o gaură pe fundul mării. Fascinant este faptul că gaura pierde apă în ocean, nu în pământ. Într-un comunicat de presă, cercetătorii de la Universitatea din Washington au declarat că gaura de pe fundul mării din largul coastei Oregonului se află deasupra faliei zonei de subducție Cascadia, iar faptul că are scurgeri de apă ar putea să nu fie de bun augur pentru activitatea seismică din regiune.

Gaură descoperită pe fundul mării

Denumit „Oaza lui Pythias”,  acest izvor cu salinitate scăzută și bogat în minerale, situat pe fundul mării din nord-vestul Pacificului, i-a fascinat pe oamenii de știință de când a fost descoperit, în 2015.

Acum, noile cercetări ale școlii, publicate la începutul acestui an în revista Science Advances, sugerează că apa aproape proaspătă care se scurge din el ar putea fi un fel de lubrifiant tectonic – iar fără ea, placa pe care se află ar putea fi în pericol de a se deplasa într-un mod foarte, foarte rău.

În timp ce se aflau într-o excursie fără legătură cu acest izvor ciudat, care se află la aproximativ 80 de kilometri de coasta PNW, cercetătorii au descoperit ceva ciudat pe sonarul lor: „coloane neașteptate de bule la aproximativ trei sferturi de milă sub suprafața oceanului”, se arată în comunicatul de presă.

Folosind un robot care explorează fundul mării, echipa UW a aflat că bulele „erau doar o componentă minoră a unui fluid cald, chimic distinct, care țâșnea din sedimentele de pe fundul mării”.

„Au explorat în acea direcție și ceea ce au văzut nu erau doar bule de metan, ci apă care ieșea din fundul mării ca un furtun de incendiu”, a declarat Evan Solomon, profesor asociat de oceanografie la UW și specialist în geologia fundului marin, în comunicatul școlii.

„Este ceva ce nu am văzut niciodată și, din câte știu eu, nu a mai fost observat până acum”.

Ce este, de fapt

Expedițiile ulterioare la izvor, care a fost descoperit pentru prima dată de Brendan Philip, absolvent de oceanografie la UW și actual consilier politic al Casei Albe, au dezvăluit cercetătorilor că lichidul ciudat care iese din izvor este mai cald decât apa din jur cu 16 grade Fahrenheit (8-9 grade Celsius, n.r.), iar conform calculelor echipei, acest lucru sugerează că „lichidul provine direct din megathrustul Cascadia, unde se estimează că temperaturile sunt cuprinse între 150 și 250 de grade Celsius.

„Pierderea de fluid din interfața megathrustului din larg prin aceste falii de alunecare în lungul coastei este importantă”, notează comunicatul, „deoarece scade presiunea fluidului între particulele de sedimente și, prin urmare, crește frecarea dintre plăcile oceanice și continentale”.

Folosind o metaforă interesantă, Solomon a spus că „zona de falii megathrust este ca o masă de hochei cu aer”, iar „dacă presiunea fluidului este ridicată, este ca și cum aerul este pornit, ceea ce înseamnă că există mai puțină frecare și cele două plăci pot aluneca”.

„Dacă presiunea fluidului este mai mică, cele două plăci se vor bloca”, a continuat el. „Atunci se poate acumula stresul”.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este prima scurgere cunoscută de acest tip de pe fundul mării, deși ar putea exista și altele în apropiere, fără a fi detectate încă.

Este încă un domeniu de studiu relativ nou – cât și un memento înfricoșător al tipurilor de dezastre naturale pe care le putem vedea în viitor.