12 apr. 2023 | 13:46

Reacția fermierilor din Ucraina în scandalul cerealelor. Ce au spus despre protestele din România 

ULTIMA ORĂ
Reacția fermierilor din Ucraina în scandalul cerealelor. Ce au spus despre protestele din România 

Fermierii din Ucraina au reacționat în scandalul cerealelor, la câteva zile după ce în România și în Europa au avut loc proteste de amploare. Aceștia susțin că demonstrațiile au o altă cauză decât cea precizată de către manifestanți.

Scandalul cerealelor ucrainene a luat amploare

Milioane de tone de cereale din Ucraina, ce sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, ajung în țările vecine, reducând prețurile și vânzările pentru fermierii din aceste țări, în contextul unor blocaje logistice și a unor distanțe mai scurte.

Fermierii din Europa Centrală şi de Est au devenit tot mai nemulțumiți cu privire la valul de importuri de cereale ieftine din Ucraina, scutite de taxe vamale până în luna iunie 2024. Săptămâna trecută, ministrul polonez al Agriculturii a demisionat ca urmare a protestelor fermierilor, în timp ce în România mii de fermieri au blocat, vineri, vămile și traficul rutier.

Recent, premierii Poloniei, României, Bulgariei, Ungariei şi Slovaciei i-au cerut Comisiei Europene să ia măsuri în privința importurilor de produse agricole din Ucraina. Autorităţile din Polonia au anunțat, vineri, că vor opri temporar importurile de cereale ucrainene pe piaţa internă, dar că vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

Reacția fermierilor ucraineni la proteste

Conform Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), protestele fermierilor europeni sunt motivate politic, iar livrările de cereale provenite de la Kiev nu afectează profitabilitatea afacerilor acestora.

„Caracterul politic al protestelor fermierilor europeni este evident. Ucraina vinde anumite cantităţi de cereale în Polonia, dar nu este vorba de cantităţi mari”, a transmis vicepreşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), Denys Marchuk.

„Cu toate acestea, anumite forţe trebuie să demonstreze că acest lucru este o consecinţă a unei supra-aprovizionări cu cereale din Ucraina”, a adăugat Denys Marchuk, precizând că în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la sfârșitul acestui an.

Oficialul a adăugat că poate fi observată o tendinţă globală de scădere a preţurilor la cereale şi oleaginoase și că Ucraina foloseşte România și Polonia mai degrabă ca rute de tranzit, decât să exporte direct cereale în cele două ţări.

Oficial ucrainean, despre oprirea temporară a importurilor de cereale ucrainene

Denys Marchuk a mai transmis că decizia Poloniei de a opri temporar importurile de cereale ucrainene ar putea afecta fermierii din regiunile vestice ale Ucrainei, care în mod tradiţional îşi vând producţia către consumatorii din această țară.

Vicepreşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina a adăugat că fermele ucrainene mai au până la 40% din recolta de cereale de anul trecut, pe care intenţionează să o vândă sau să o folosească pentru sezonul de însămânţare.

În România, PSD i-a cerut Ministerului Afacerilor Externe, marți, să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a „modelului polonez” referitor la exporturile de cereale ucrainene către Uniunea Europeană.