12 apr. 2023 | 13:08

Criza imobiliară, sfidată de români: continuăm să aruncăm banii pe fereastră și să cumpărăm apartamente la greu

ACTUALITATE
Criza imobiliară, sfidată de români: continuăm să aruncăm banii pe fereastră și să cumpărăm apartamente la greu

În pofida faptului că traversăm o criză imobiliară marcată de scumpiri masive ale proprietăților, dar și de îngreunarea accesului la finanțare, piața se dezvoltă spectaculos pe măsură ce oamenii continuă să pompeze bani grei cumpărând case și apartamente, ca și cum am traversa cea mai prosperă perioadă din perspectivă financiară.

Nici cele mai dificile momente nu-i determină pe români să pună frână investițiilor în imobiliare. Suntem una dintre țările europene care au cel mai înalt grad de proprietari de case, raportat la populație, aspect ce nu se întâmplă, de exemplu, în Luxemburg, țara care are cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Acolo numai 30% dintre cetățeni au o locuință pe numele lor, la noi procentul trecând de 80 sau poate chiar 90%.

Unii economiști spun că lipsa de viziune financiară și de educație pe această zonă ne determină să ne îngropăm economiile într-un imobil, în loc să optăm spre instrumente financiare și investiții cu randamente bune, ce ne pot aduce independența în plan economic, în câțiva ani.

Românii se vaită că n-au bani, dar cumpără case și apartamente 

Doar că românii noștri nu văd lucrurile așa, iar prima ocazie pe care o au de a-și cumpăra un apartament în proprietate personală nu e niciodată trecută cu vederea, nici chiar acum, când instabilitatea domnește în toată economia, când prețurile caselor sunt foarte ridicate, când ne confruntăm cu o criză a costului vieții și când băncile au scumpit masiv dobânzile, din cauza inflației scăpate de sub control.

Cele mai recente date de pe piața imobiliară autohtonă indică faptul că apetitul românilor pentru astfel de cheltuieli a rămas unul foarte ridicat. Conform celui mai recent raport al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna martie 2023 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.499 de imobile, cu 10.238 mai multe față de luna februarie.

„Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în martie 2023, în București – 9.292, Ilfov – 3.431 și Brașov – 2.921. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 78, Teleorman – 284 și Covasna – 364. Numărul ipotecilor, la nivel național, în martie 2023, a fost de 20.841, cu 8.588 mai mic față de martie 2022. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 3.761, Ilfov – 1.638 și Timiș – 1.164. La polul opus se află județele Gorj – 51, Sălaj – 63 și Covasna – 69”, a mai transmis instituția.