Surpriza unui turist german care nu suporta România. „Prin anii 1990 – 2000 aveam cu totul altă impresie”
Un turist german care nu suporta România a avut parte de o surpriză. Bărbatul a povestit că prin anii 1990 – 2000 credea cu totul altceva despre țară, mai ales că nu avea o impresie prea bună despre europenii estici în general.
Turistul german, despre România
Turistul german, Jonas, stabilit în Berlin, a vizitat pentru prima dată România la începutul anilor 2000, când a fost neimpresionat de țară. Însă, a revenit și s-a declarat cucerit de Cluj-Napoca și de alte orașe din România.
„La început, prin anii 90-2000 aveam cu totul altă impresie. Prin 1997 niște tipi din Estul Europei, nici nu știu exact ce nații erau, au furat-o pe bunica mea. Bine, trebuie să recunosc că pe atunci nu aveam o impresie prea bună despre estici în general, dar românii și ungurii îmi erau cumva cei mai antipatici”, a spus tânărul, potrivit Adevărul.
„(În anul 2000, în Timișoara, n.r.) Era mizerie mare pe străzile orașului, sărăcie mare, oamenii se purtau cumva ciudat când aflau că ești străin. Numai că nu săreau pe mine să-mi ceară bani sau diverse favoruri. Mi s-a părut ciudat, totul era cenușiu și mirosea a canalizare”, a adăugat el.
Ce l-a impresionat în cele din urmă pe turistul german în România
Însă, după ce a revenit în România, câțiva ani mai târziu, în interes de afaceri, germanul a avut surpriza să vadă o țară ce i s-a părut schimbată.
„Nu știam dacă e doar pentru că București e Capitala și m-am gândit că e diferența asta uriașă față de ce am văzut la Timișoara doar din cauza asta. Apoi, am ajuns la Cluj, un oraș mai mic decât București, dar ceva mai mare decât Timișoara și am descoperit și acolo o Românie mult, mult schimbată în bine. Am fost și la Sibiu, alt oraș frumos. La Cluj și la București mi-am făcut și prieteni.
Azi încă visez priveliștea Clujului de pe un deal cu multe terase, străzile liniștite ale Sibiului, dar și centrul Bucureștiului. Sunt zone în centrul Sibiului și a Clujului care aș zice că nu sunt cu nimic mai prejos decât Berlinul sau alte orașe din Germania, iar în București e puțin altfel de frumusețe”, a spus germanul.
Bărbatul a adăugat că ar putea spune că dacă Sibiul și Cluj-Napoca seamănă cu unele orașe germane, Bucureștiul merită să fie numit „micul Paris”.