12 apr. 2023 | 10:47

ANAF vrea să știe câți bani ai în conturi în orice moment, un fel de Big Brother: vrea să pună popriri mai ușor, să apeleze la executare silită

ACTUALITATE
ANAF vrea să știe câți bani ai în conturi în orice moment, un fel de Big Brother: vrea să pună popriri mai ușor, să apeleze la executare silită

ANAF face eforturi semnificative să devină ”omul negru” al autorităților din România, dacă nu era deja. Cea mai recentă inițiativă vizează monitorizarea constantă și nestingherită a banilor din conturile românilor.

În cazul în care Fiscul nu știa suficient de multe detalii despre finanțele tale, instituția de stat și-a propus să pună o presiune suplimentară pe băncile din România, ca acestea să transmită zilnic rapoarte către ANAF cu sumele existente în conturile bancare care pot fi plătite prin procedură de executare silită.

ANAF vrea să fie mai eficientă al popriri

Conform datelor obținute de Antena 3, dacă va ajunge să se implementeze această măsură la nivel național, informațiile despre sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar ajuta aplicația ePopriri, deținută de către ANAF, să nu încaseze în același timp, din mai multe locuri, sume de bani peste cele datorate de către contribuabilul poprit.

În practică, aplicația software a fiscului va sorta automat, în ordine descrescătoare, în aceeași zi, ordinele de plată în vedere efectuării viramentelor de către instituțiile de credit care au indisponibilizat în conturi bancare sume de bani. Scopul final este ca, în acest fel, sumele existente în conturile bancare deschise la alte instituții de credit nu vor fi plătite de acestea, în situația în care nu au fost comunicate ordonanțările de credite.

Deși s-ar putea să mai treacă mult timp până când toate băncile din România vor semna astfel de acorduri cadru cu ANAF, ”bulgărele de zăpadă” a început. O importantă bancă din țara noastră a semnat documentul cu pricina cu Fiscul și a început raportările zilnice. Din păcate pentru români, nu este public numele băncii, motivele pentru această decizie fiind necunoscute.

Va fi interesant de văzut, pe termen lung, dacă mediatizarea unor astfel de măsuri va alimenta migrarea către numerar sau, pur și simplu, românii se vor obișnui cu supravegherea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele