Situația prețiosului metal, pe Pământ: ce se întâmplă cu aurul
Fiind unul dintre cele mai utile și iubite minerale de pe Pământ, aurul este caracterizat de conductivitate, incapacitatea de a se păta, ușurință de lucru și, desigur, aspectul său frumos.
Se estimează că din tot aurul extras de-a lungul istoriei, două treimi din acesta a fost scos începând cu anii 1950. Lumea a continuat să-și crească rezervele de aur cu aproximativ 1,8% în fiecare an, în ultimii 100 de ani, până în prezent.
Cu producția în scădere de 1 la sută în 2018, pentru prima dată din 2008, aurul parea să nu mai aibă căutare. Acest lucru a dus la un deficit global în 2021 de 460,3 tone, făcând experții să creadă că am putea atinge un vârf istoric.
Momentul acestui vârf ar putea fi cauzat de oprirea temporară și încetinirea operațiunilor miniere, din cauza pandemiei de COVID-19, iar incapacitatea industriei de a atinge cererea de atunci ar putea fi, de asemenea, rezultatul lipsei unor descoperiri mari de zăcăminte de aur din ultimii ani.
Cifra deficitului din 2021, însă, nu ia în considerare rezervele de aur reciclat, care au reușit să alcătuiască 1.150 de tone în cursul anului, compensând deficitul minier.
Cât aur s-a extras, ce șanse avem să putem face asta și pe viitor
Cantitatea estimată de aur extras de-a lungul istoriei este de aproximativ 169.643 de tone, cantitatea totală descoperită fiind de aproximativ 221.353 de tone.
Deși aceasta poate părea o cifră mare, de aproximativ opt ori mai mult decât Statuia Libertății, tot aurul descoperit vreodată ar putea încăpea într-un cub de 23 pe 23 metri.
Aurul se găsește într-o abundență de 0,0013 părți per milion în scoarța terestră. Pentru referință, cel mai rar metal prețios se găsește la doar 0,000037 părți per milion.
Aurul rămas în pământ este măsurat fie ca rezervă, fie ca resursă.
Progresele în tehnologia minieră fac atât descoperirea de noi rezerve mai ușoară, cât și resursele miniere mai economice, așa că nu vom rămâne fără aur prea curând.
Există depozitire în Antarctica care ar necesita echipamente greoaie de extragere. În mod similar, se crede că există aur pe fundul oceanului, dar această operațiune ar fi și mai complicată.
Privind dincolo de granițele Pământui, se bănuiește că ar exista rezerve de aur și pe Lună.