10 apr. 2023 | 09:41

Dispar banii de pe card, instant: greșeala pe care o fac mulți români cu contul bancar, subiect de avertisment oficial

ACTUALITATE
Dispar banii de pe card, instant: greșeala pe care o fac mulți români cu contul bancar, subiect de avertisment oficial

La fiecare câteva săptămâni, fraudele online fac subiectul unui avertisment oficial. Nu de alta, dar mulți români rămân fără bani în bancă, le dispar sume fabuloase de pe card, pentru simplu motiv că nu sunt atenți și nu înțeleg foarte bine cum funcționează tehnologia.

Directoratul Național de Securitatea Cibernetică (DNSC) a publicat un avertisment important pentru români în privința cumpărăturilor online, încurajând ca oamenii să fie cât se poate de prudenți. În contextul în care escrocii de pe internet sunt mai numeroși ca niciodată, sfaturile s-ar putea să te ajute să eviți pierderea unor sume de bani din neștiință.

La ce trebuie să fii atent pe internet, ca să nu pierzi bani

„Ce faci dacă ai furnizat date de card sau date de autentificare la conturi de internet banking, pe site-uri controlate de infractori cibernetici? Oricine poate cădea în capcană, din neatenție, dar toți trebuie să știm ce pași trebuie să urmăm după ce ne-am dat seama despre problemă!”, se arată într-o postare publicată de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) pe Facebook.

Anunțul a fost făcut în contextul în care tot mai mulți români efectuează cumpărături online, iar aceștia sunt invitați să fie cât se poate de precauți.„Numărul consumatorilor care profită de posibilităţile oferite de cumpărăturile online creşte pe zi ce trece. Cumpărătorii trebuie să fie însă prudenţi în permanenţă, deoarece escrocii online încearcă să găsească noi şi noi modalităţi de a fura date de card sau date bancare!

Autorii practicilor de scam utilizează site-uri false, se prezintă ca vânzători pe site-uri de licitaţii sau trimit e-mailuri frauduloase (phishing) în care susţin că desfăşoară activităţi pe site-uri de plată sau de vânzare cu amănuntul bine cunoscute”, a informat DNSC.

Soluțiile propuse de DNSC pentru a evita capcanele online ale escrocilor

1. Luaţi imediat legătura cu instituţia dumneavoastră financiară pentru a obţine blocarea cărţii de credit sau a cardului bancar. Puteţi să vă recuperaţi banii şi să împiedicaţi noi furturi.

2. Schimbaţi parolele. Este posibil ca persoana care se află în spatele acestei practici de scam să dispună de parola dumneavoastră. Înlocuiţi-o cu o parolă puternică, compusă din cel puţin 15 caractere, care trebuie să cuprindă majuscule şi litere mici, numere şi simboluri. O frază-parolă poate fi mai uşor de reţinut. Poate fi vorba de o frază care include cuvinte neobişnuite sau cuvinte din limbi diferite. De asemenea, este indicat să modificaţi datele de conectare ale tuturor celorlalte conturi care utilizează un nume de utilizator şi parole identice sau similare. Utilizaţi o parolă unică pentru fiecare cont

4. Semnalaţi frauda. Informaţiile pe care le transmiteţi pot contribui la capturarea autorului fraudei şi la preîntâmpinarea unor noi incidente. Pentru a afla unde să obţineţi consiliere şi să semnalaţi infracţiunea în ţara dumneavoastră, vizitaţi cybersecuritymonth.eu

5. Asiguraţi-vă că păstraţi orice posibilă dovadă a furtului, de exemplu, e-mailuri, facturi, chitanţe, copii ale reclamei etc.

6. Vorbiţi cu familia şi prietenii dumneavoastră despre acest incident, ajutându-i astfel să fie pregătiţi pentru această metodă de atac.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele