07 apr. 2023 | 16:08

Fermierii români, proteste de amploare în țară. Îmbrânceli cu jandarmii. Reacția ministrului Agriculturii: „Le-am explicat” Update

ULTIMA ORĂ
Fermierii români, proteste de amploare în țară. Îmbrânceli cu jandarmii. Reacția ministrului Agriculturii: „Le-am explicat” Update

Fermierii români au organizat proteste de amploare în țară, ce se vor desfășura vineri, 7 aprilie, cu aproximativ o săptămână înainte de Paște. Aceștia intenționează să blocheze cu utilaje agricole mai multe puncte vamale, stații de carburanți, drumuri și instituții, în scandalul cerealelor din Ucraina.

Fermierii s-au îmbrâncit cu jandarmii

Update vineri, 7 aprilie, ora 16:08. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susținut că este alături de fermierii români. Oficialul a primit o delegație a acestora și a spus ce le-a explicat în timpul discuției pe care au avut-o.

„Ministrul Agriculturii și Guvernul României sunt alături de problemele lor, de fiecare dată am dat sprijinul necesar și îl vom da în continuare. Este un moment greu, în care zăngănitul armelor a creat probleme fermierilor români din cauza acestui aflux de cereale, care a făcut ca fermierii noștri să nu-și poate valorifica produsele sau să le valorifice la prețuri mici.

Am avut o discuție cu fermierii, mi-au spus problemele, pe care le știam și am anunțat și le-am explicat că sumele venite de la Comisia Europeană în prima tranșă se pun în mișcare imediat. Sunt sume derizorii, dar la acestea din bugetul de stat se adaugă încă atât.

Astăzi am publicat actul normativ care stabilește modul de acordare a sumelor pentru fermierii care aveau cereale pe stoc la 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale.

Așteptăm suma suplimentară de la CE, în urma intervenției președintelui Iohannis.
Banii la fermieri vor ajunge în 29 de zile din momentul aprobării HG în Monitorul Oficial, care acum e în avizare la ministerele de linie”, a spus Petre Daea, în contextul în care mii de fermieri protestează în țară.

Update vineri, 7 aprilie, ora 13:43. Fermierii care participă la protest în județul Mureș s-au îmbrâncit cu jandarmii, după ce aceștia s-au așezat în faţa utilajelor agricole, împiedicându-i să intre pe un anumit sector de drum.

În imaginile ce au fost surprinse la protest se vede cum jandarmii au încercat să oprească utilajele agricole cu mâinile goale.

„Ca urmare a imaginilor apărute în spațiul public din timpul protestului organizat de fermieri, Serviciul Informare și Relații Publice din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureș face următoarele precizări:

În timpul protestului care se desfășura în Târgu Mureș, unul dintre participanți a fost oprit de forțele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens. În urma acestei acțiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forțele de ordine. Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violențe și nicio persoană nu a fost rănită.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a acțiunii de protest, facem apel la toți cei care participă la manifestație să respecte recomandările organizatorilor și ale forțelor de ordine și să dea dovadă de înțelegere cu privire la măsurile luate”, arată un comunicat al Jandarmeriei.

Îmbrânceli între fermieri și jandarmi, în Mureș

Îmbrânceli între fermieri și jandarmi, în Mureș

Știrea inițială:

Care este nemulțumirea fermierilor români

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a anunțat că această formă extremă de manifestare a fermierilor români este consecința nemulțumirii lor în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țară, pe fondul distorsiunilor de piață provocate de războiul din Ucraina.

„Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a adăugat Alianța.

Puncte vamale, blocate de fermieri

Sute de vehicule şi utilaje agricole se vor deplasa, vineri, cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone din țară. Protestele fermierilor au fost anunțate la București și în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Timiș, Tulcea și Vrancea.

„În intervalul orar 12.00 – 15.00, va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităţilor administrativ teritoriale Moldoveneşti şi Mihai Viteazu, judeţul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule şi utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfăşura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 şi DN75”, a transmis IPJ Cluj.

Asociaţia Producătorilor de Cereale a anunţat că vor avea loc proteste în zona punctelor de trecere a frontierei: Ruse, corespondent PTF Giurgiu, şi Kardam, corespondent PTF Negru Vodă, inclusiv prin blocarea cu tehnică agricolă a accesului auto, precum şi a circulaţiei rutiere pe drumurile naţionale sau europene adiacente.

În timpul protestelor fermierilor români este posibil ca, pentru perioade de timp limitate, să fie închisă circulația rutieră pe unele categorii de drumuri, precum și prin punctele de frontieră menţionate şi în zonele adiacente acestora. În această perioadă, este posibil să se formeze coloane de autovehicule, mai ales de automarfare.