Un nou protest violent în Franța. Scene tulburătoare în locul în care Macron și-a sărbătorit victoria la prezidențiale. Video
Un nou protest violent a avut loc în Franța, joi, față de reforma pensiilor, după ce întâlnirea de miercuri între prim-ministrul francez Elisabeth Borne și sindicate s-a încheiat fără niciun rezultat. Manifestanții au fost alungați de către polițiști cu gaze lacrimogene chiar în locul din Paris în care președintele Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria în alegerile prezidențiale din 2017.
Noi proteste în Franța. Tensiuni într-un loc special pentru Macron
Cel mai recent protest din Franța, ce a început joi, a fost marcat de tensiuni între poliție și manifestanți, la celebra braserie La Rotonde de pe bulevardul Montparnasse, unde Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria în alegerile prezidențiale din 2017.
Poliția a încercat să alunge manifestanții folosind gaze lacrimogene. Autoritățile au transmis că a fost nevoie de o intervenție pentru dispersarea mulțimii după ce polițiștii au fost loviți de numeroase proiectile, conform Le Monde.
Oamenii au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov. Autoritățile au spus că este vorba despre un grup de anarhiști care atacă și forțele de ordine și care deturnează un protest pașnic.
Premiers incidents au niveau du restaurant La Rotonde #manif6avril pic.twitter.com/2gkwnx5wsi
— Pierre Bouvier (@pibzedog) April 6, 2023
Protestatarii și liderii sindicali, despre soluția pentru ieșirea din criză
Liderii sindicali și protestatarii au declarat că singura cale de ieșire din criză este retragerea legislației, o opțiune pe care premierul Elisabeth Borne și președintele Emmanuel Macron au respins-o în mod repetat.
„Nu există altă soluție decât retragerea reformei”, a declarat noul lider al sindicatului CGT, Sophie Binet, la începutul protestului de la Paris.
„Ceea ce fac cei de la putere, poporul poate anula”, au scandat protestatarii în orașul Rennes, din vestul Franței, purtând pancarte pe care scria: „Luptați pentru pensiile noastre” și „Grevă, blocadă, Macron pleacă”, potrivit Reuters.
Sondajele de opinie arată că cei mai mulți francezi se opun schimbării legislative referitoare la vârsta de pensionare. Însă, o sursă apropiată președintelui Emmanuel Macron, aflat în prezent într-o vizită în China, preocupat de războiul din Ucraina, a declarat că rolul liderului francez este de a-și asuma decizii ce ar putea să nu fie apreciate la un moment dat.
O dată importantă pentru Franța va fi 14 aprilie, când Consiliul Constituțional își va da verdictul asupra proiectului de lege referitor la reforma pensiilor. Experții constituționali spun că este puțin probabil ca acesta să o anuleze. Guvernul speră că protestele se vor liniști.