06 apr. 2023 | 14:02

PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Ce argument au adus liberalii 

ULTIMA ORĂ
PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Ce argument au adus liberalii 

PNL vrea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Ministrul de Interne Lucian Bode, secretar general al Partidului Național Liberal, a explicat, joi, care este motivul, în contextul în care electoratul ar urma să fie chemat la vot de patru ori anul viitor, și pentru prezidențiale și europarlamentare.

Motivul pentru care PNL vrea comasarea alegerilor

Lucian Bode a anunțat, joi, în ședința BPN al PNL, că liberalii vor propune în coaliția de guvernare ca alegerile locale și cele parlamentare de anul viitor să fie organizate simultan. Ministrul de Interne a explicat care este argumentul liberalilor.

„Am decis împreună crearea unui grup de lucru care să analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale. Patru rânduri de alegeri în 2024 sunt multe pentru cetățeni și înseamnă cheltuieli mari de la buget. Cu această propunere vom merge la partenerii noștri de coaliție”, a spus Lucian Bode în ședința PNL.

CCR, decizie cu privire la comasarea alegerilor locale și parlamentare

O decizie referitoare la comasarea alegerilor locale și parlamentare a fost pronunțată, în anul 2012, de Curtea Constituțională a României. Atunci, CCR a declarat neconstituțională o lege pentru care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea în Parlament și care prevedea comasarea.

Curtea Constituțională a României motiva la acea vreme că legea determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot, în contextul în care alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean.

De asemenea, CCR a transmis atunci că o astfel de lege referitoare la comasarea alegerilor restrânge dreptul constituțional de a fi ales.

Legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator.