06 apr. 2023 | 16:23

Roșiile, pericol de moarte pentru primii europeni. Le numeau „mere otrăvite”. Care a fost motivul

ULTIMA ORĂ
Roșiile, pericol de moarte pentru primii europeni. Le numeau „mere otrăvite”. Care a fost motivul

Roșiile reprezentau un pericol de moarte pentru primii europeni, care le numeau „mere otrăvite”. Motivul pentru care aceștia se fereau de tomatele ce au ajuns extrem de populare în prezent a fost descoperit de cercetători.

Cine au fost primii consumatori ai roșiilor

Roșiile îşi au originea în America Centrală şi de Sud, mai precis în Peru. Conform cercetătorului Costel Vânătoru, pe teritoriul României de astăzi nu se știa de existența tomatei până în secolul al XIX-lea.

Aceste fructe, pe care numeroase persoane le încadrează în categoria legumelor, datorită utilizării lor în bucătărie, au fost aduse de conchistadori în Europa. La acea vreme, plantele erau considerate ornamentale, având fructe mici şi galbene.

Primii consumatori ai roșiilor au fost vechii amerindieni, deoarece acestea se găseau în flora spontană din văile Anzilor Cordilieri. Tomatele făceau parte din alimentația aztecilor încă din jurul anului 700 e.n.

„Sunt voci care spun că ar fi ajuns după anul 1400, însă primul document care face referire la aducerea tomatelor pe bătrânul continent este de la 1521. Se pare că cel care le-a adus şi care a vorbit despre ele este Hernan Cortes, celebrul conchistador spaniol”, a spus directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru.

Motivul pentru care primii europeni se temeau de roșii

În ciuda popularității pe care o au roșiile în prezent, timp de peste 200 de ani, până la finalul secolului al XIX-lea, cei mai mulți europeni le evitau. Oamenii credeau că acestea provoacă boli şi chiar deces. Aceste credințe au fost răspândite mai ales în rândul claselor superioare.

„A trecut foarte mult timp până când s-a ajuns la concluzia că fructele acestei plante sunt gustoase, deşi trebuie să reţinem că partea verde nu este comestibilă nici măcar pentru animale. Ca aliment, găsim roșia în Franţa, introdusă în cultură la 1788”, a mai spus Costel Vânătoru.

Europenii înstăriți foloseau platouri de cositor şi plumb pentru a servi diferite alimente. Roşiile sunt foarte acide, iar atunci când erau puse pe aceste platouri intrau în interacţiune cu plumbul. Prin urmare, cei care le consumai riscau să sufere o gravă intoxicaţie cu plumb şi chiar să își piardă viața.